Borítókép: Tényleg jót tesz neked a kurkuma? Mutatjuk, mit kell tudnod róla!

Tényleg jót tesz neked a kurkuma? Mutatjuk, mit kell tudnod róla!

Forrás: getty images
Szakértők mondják el, mik az előnyei és hátrányai az ősi fűszernek.

A kurkumát sokan istenítik, szuperkajának tartják, épp ezért már nem csak az indiai konyha egyik alap ízesítője, hanem smoothie-k és latték hozzávalója is. Mi is írtunk már róla, ezt ITT olvashatod!

Annyira népszerű lett az elmúlt időben, hogy még a Starbucks is azon dolgozik, hogy piacra dobja kurkumás kávéját. Amerikában viszont több kávézóban is lehet már kapni, a nagyobb városokban.

De nézzük, miért istenítik annyira!

Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, hiszen a kurkumin nevű antioxidánsban gazdag. Egy kutatás szerint annyira hatásos fájdalomcsillapító, hogy 2000 mg acetaminofennek felel meg egy adag belőle.

Egy német tanulmány eredménye szerint csökkentheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát is. Más kutatások szerint a szívbetegséget, néhány daganatos betegséget is megelőzhet, emellett képes elpusztítani a vírusokat és baktériumokat is.

Ez tényleg nagyszerűen hangzik, azonban érdemes egy kicsit tovább kutakodni. A legtöbb szakértői vélemény ugyanis a koncentrált kurkumin fogyasztásán alapul, vagyis nem elég belőle néhány csipet. A kurkumin 5 mg kurkumának csak 3 százalékát teszi ki. Mivel a fűszert nem ilyen koncentrált formában fogyasztják, a hatásai nem is lesznek olyan erősek. Ha szeretnéd belőle kihozni a legtöbbet, érdemes 500 mg-os tablettát szedned.

Ha pedig a gyulladást szeretnéd megelőzni, vagy elmulasztnai, fogyassz omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket, például lazacot, tonhalat!

A következő dolgokra sem árt odafigyelni, ha egészségesen szeretnétek táplálkozni!