
Örökre felejtsd el a fehér lisztet? Avagy teljes kiőrlésű tészta valóban sokkal egészségesebb?
Az állítás:
A teljes kiőrlésű tészta egészségesebb, mint a fehérlisztből készült, mivel tápanyagokban, összetett szénhidrátokban, fehérjében, rostokban, vasban, magnéziumban és cinkben is gazdag. Ezzel szemben a fehérlisztből készült a feldolgozás során sok rostot és értékes tápanyagot veszít el.
A bizonyíték:
Egy adag (60g) teljes kiőrlésű tészta 180 kcal-t, 39g szénhidrátot, 8 g fehérjét, 7 g rostot, emellett magnéziumot, vasat és cinket is tartalmaz. Ugyanennyi fehérlisztből készült tésztában 200 kalória, 42 g szénhidrát, 7 g fehérje, 3 g rost, kevés vas van, viszont a magnézium és cink hiányzik belőle.
A finomított lisztből készült ételeket gyorsabban megemészti a szervezet, mivel megemelik a vércukor és inzulin szintjét. Ráadásul nem is olyan laktatóak, mint a teljes kiőrlésű változatok, emiatt könnyebb túl sokat enni belőlük.
Mi a helyzet a futással?
Az összetett szénhidrátokból nyer energiát a szervezeted futás közben, ha viszont nem viszel be eleget, nagy eséllyel találkozol a fallal. A teljes kiőrlésű tésztában lévő fehérje segít az izmok helyreállításában, a rostnak pedig a vércukorszint stabilan tartásában és az emésztőrendszer működésében van szerepe. A magnézium a vérnyomás szabályozásában játszik szerepet, a vas ellát energiával, a cink erősíti az immunrendszert.
Ki a győztes?
Annak ellenére, hogy a teljes kiőrlésű tészta egészségesebb, ha nem szereted, akkor természetesen mértékletesen fogyasztva a hagyományos verzióval sincs akkora probléma (persze abban az esetben, ha nem kell szigorú diétát követned). És persze arra is érdemes figyelned, hogy a fehérlisztből készült tésztát elegendő fehérjével, egészséges zsírokkal és zöldségekkel kombináld, ne pedig tejszínes, vajas mártással. A szénhidrátfeltöltés során nyugodtan fogyaszd a fehéret!
Olvasnál még a témában?