hó, futás télen, téli hidratáció

Tippek a megfelelő téli hidratáltsághoz

Forrás: Getty Images
Az optimális teljesítmény eléréséhez nélkülözhetetlen a megfelelő hidratálás - télen, nyáron egyaránt. Hidegebb hónapokban sokszor nagyobb kihívást jelent a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele, mivel csökken a szomjúságérzet.

Edzés során a szervezet hőt ad le, hogy tudja biztosítani a 37-38 fokos maghőmérsékletet. A izzadás mértékét rengeteg tényező befolyásolja: milyen intenzitású az edzés, mennyi ideig tart, milyen a külső hőmérséklet, páratartalom, az egyéni verejtékezési ráta. Az óránként elvesztett folyadék mennyisége nagyon tág határok közt mozoghat. A testtömeg 2%-nak elvesztése már komoly fizikai és szellemi teljesítménycsökkenéssel jár - folyadékhiány esetén emelkedni fog a testhőmérséklet, a szívfrekvencia, valamint romlik az izmok oxigén és tápanyagellátása is. Fontos, hogy télen se feledkezz meg a hidratálásról, hiszen a hideg száraz levegő fokozza a légzéssel történő vízvesztés mértékét.

Pár gyakorlati tipp a megvalósításhoz:

Edzés előtt/alatt/után

  • Ahhoz, hogy jól hidratált állapotban kezdj bele az edzésbe, igyál 1-2 pohár vizet az edzés előtt 20-30 perccel.
  • Léteznek a piacon speciális hőtartó kulacsok, illetve ivózsákhoz való hőtartó rekeszek, melyek a mínuszokban is segítenek tovább folyékony állagban tartani az italod.
  • Természetesen, ha az edzés hossza megkívánja (1,5-2 óra felett) a folyadék mellett a szénhidrát- és elektrolitpótlásra is gondolj - erre jó alternatíva a hipotóniás és izotóniás italok használata.
  • Ha hajlamos vagy elfelejteni inni/frissíteni, akkor neked való a futóórán a frissítési riasztás, ami előre meghatározott idő vagy táv után fog figyelmeztetni.
  • Futás után se feledkezz meg a folyadékpótlásról, a regeneráció folyamatában ugyanis kulcsfontosságú pont a hidratáció. A hideg időben ez lehet akár egy forró ital vagy leves is.

Mindennapok során

  • Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) ajánlása szerint férfiak esetén 2,5 liter, míg nők esetén 2 liter a napi ajánlott folyadékbevitel. Természetesen ez az érték edzős napokon a fizikai aktivitás alatti szükséglettel megnövekszik.
  • Ez a folyadék elsősorban víz legyen, de különböző forró italokkal, levekkel, levesekkel, magas víztartalmú élelmiszerekkel tudod színesíteni a palettát.
  • Egész nap legyen előtted a poharad/kulacsod, étkezések elé pedig mindig készíts be 1-1 extra pohár vizet.
  • Manapság szeretünk mindent monitorozni - ha ez neked is segítség, vezesd a folyadékpótlásod a futóórád applikációjában, vagy speciális külön erre a célra szolgáló