vitamin, etrendkiegeszites, egeszseg

Téli étrend-kiegészítés futóknak

Forrás: Getty Images
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban sokszor nehéz kiigazodni az ajánlásokon. Az egyik oldalról a mindent is szedni kell elvvel (reklámmal) találkozunk, míg a másik oldal szerint semmilyen kiegészítőre nincs szükség. Az igazság szerintem valahol a kettő között lesz, hiszen lehet, hogy tényleg nincs szükségünk tabletta formájában 3 kg narancsban megtalálható C-vitaminra, és 5 kg brokkoliban megtalálható folsav mennyiségre naponta, de bizonyos helyzetekben mégis hasznunkra válthat a kiegészítés.

Mik lehetnek ezek a helyzetek?

  • Téli időszak a D-vitamin kapcsán
  • Bizonyos élelmiszercsoportok kizárása - például allergia, intolerancia, vagy vegán táplálkozás miatt
  • Magas szinten való (él)sport - amikor élelmiszer útján nehezen megoldható az adott tápanyag bevitele a megnövekedett extra igény miatt.

A jó minőségű és személyre szabott étrend-kiegészítő hasznunkra lehet, de érdemes időt és energiát szánni rá, hogy ez a két feltétel valóban teljesüljön.

  • Jó minőségű - megbízható forrásból származó, hatékony és biztonságos. Nem hátrány, ha a termék valóban tartalmazza azt, ami rávan írva, és nem tartalmaz semmi olyat, ami nem szerepel az összetevők közt. Mivel az étrend-kiegészítőket nem ellenőrzik túl szigorúan, így érdemes olyat választani, ami megbízható gyártótól származik.

  • Személyre szabott - egy vérvétel és egy kiértékelt táplálkozási napló elengedhetetlen ahhoz, hogy személyre szabott legyen az étrend-kiegészítés. Vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozással a napi szükséges vitamin és ásványi anyag szükséget fedezhető, kivételt képez ez alól a téli D-vitamin-pótlás. Előfordulhat viszont, hogy étkezési oldalról ez a gyakorlatban mégse tud teljesülni - vegán táplálkozás, élelmiszerallergia, vagy csak egyszerűen valamilyen élelmiszercsoport kizárása, kerülése miatt. Ilyenkor célzottan lehet szükség bizonyos tápanyagok pótlására.
vitamin, etrendkiegeszites, egeszseg
Forrás: Getty Images