alvás,táplálkozás

4 aprónak tűnő táplálkozási hiba, ami negatívan hat az alvásra

Forrás: unsplash.com/Anna Sullivan
Az alvásnak hihetetlenül fontos szerepe van abban, hogy elérd a céljaidat, akár az edzésről, akár a fogyásról van szó, ugyanis a megfelelő regeneráció és a test felfrissülése mindkét esetben igazán fontos.

Azonban az alvásra rengeteg dolog kihat: a telefonod kék fénye, az edzésed időzítése és a táplálkozás is. Utóbbiról persze mindenki hallott már, legalábbis a rémálmok tekintetében mindenképp - ha sokat eszel lefekvés előtt, rémálmaid lesznek, tartja a népi közmondás, aminek igazságtartalmát inkább ne vizsgáljuk.

A kávén és más koffeines italokon kívül azonban vannak még olyan alapanyagok és bakik, amik meggátolják, hogy este megfelelően ki tudd pihenni magadat. A következő hibákat pedig sokan elkövetik, viszont sajnos így nem lehet frissen ébredni:

Étcsoki lefekvés előtt

Önmagában az étcsokival nincs semmi gond - pár kocka egészséges nasi, sőt, a regenerációban is segít. Azonban ha nem tudsz megállni 1-2 kockánál, és könnyen megérzed a koffein hatását, akkor ne egyél este csokit, mivel nem tudsz majd tőle elaludni!

Alacsony fehérjetartalmú reggeli

Igen, akár már reggel is eldőlhet, hogy este hogy fogsz aludni. Ha ugyanis 20-30g proteint viszel be a nap első étkezése során, nem leszel hirtelen éhes, és este sem nő meg az étvágyad. A késő esti konyhai kajatúra már csak azért sincs jó hatással az alvásra, mert a fokozott éhség miatt kevésbé választasz egészséges ételeket, ha pedig cukorral, finomított szénhidrátokkal teli hassal mész aludni, a vércukorszinted ingadozása miatt ébredsz fel éjjel.

Alacsony szénhidráttartalmú vacsora

A manapság divatos ketogén étrend vacsorái sajnos nincsenek jó hatással az alvásra. Ez azért van így, mert a szervezetnek szüksége van szénhidrátokra ahhoz, hogy triptofánt és szerotonint állítson elő - ezek a hormonok pedig elengedhetetlenek a nyugodt éjszakához. A szénhidrátok egyébként B3-vitamint is tartalmaznak, mely szintén jó hatással van az alvásra. A fent említett vércukorszint-ingadozás elkerülésének érdekében érdemes összetett, rostban gazdag szénhidrátokat enned lefekvés előtt.

Kalciumban szegény étrend

Ha nem fogyasztasz tejterméket, viszont nem tudod megfelelően pótolni más forrásokból ezt a tápanyagot, akkor nem is alszol olyan jól. A kalcium ugyanis a triptofánnal együtt melatonint állít elő, ez a hormon pedig az alvásért felel. Kutatások szerint a legmélyebb alvási fázisokban a legmagasabb a kalcium szintje a szervezetünkben, ha pedig nincs elég belőle, annak éjjeli ébredés lesz az eredménye.

Olvasnál még a témában?