futás, edzés,

Érdemes komolyan venni: ezek a tápanyaghiányok a nőket érintik leginkább!

Forrás: Unsplash/AJ Alao
Ha úgy érzed, mostanság lassabb vagy a szokottnál, nem is megy túl jól az edzés, és gyakran lesérülsz, akkor egyáltalán nem biztos, hogy az edzéseidben van a hiba!

Az utóbbi időben több sérüléssel küzdesz, lassabb időket futsz? Egyáltalán nem biztos, hogy az edzéssel van a gond. A latin amerikai, táplálkozással kapcsolatos folyóirat, az Archivos Latinoamericanos de Nutrición legújabb kutatása szerint érdemes jobban megnézni, mit veszel magadhoz tápanyagok gyanánt.

A kutatók 42 tanulmányt tekintettek át, amelyek arról szóltak, mit okoz a kalória; a fehérje; az ásványi anyagok és vitaminok hiánya a nőknél, a teljesítményre nézve. Megállapították, hogy a női sportolók sokkal hajlamosabbak a vas-, kalcium- és D-vitamin-hiányra, mint férfitársaik, ezért nagyon fontos, hogy nőként tisztában legyünk azzal, hogy a magnézium, a folsav és a B12-vitaminokból nem szabadna hiányt szenvednünk - tették hozzá a kutatók.

tápanyag, futás,
Forrás: Unsplash/Christine Siracusa

A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy ha a fent felsoroltakból gyakran lép fel hiány a szervezetben, az jelentős szerepet játszhat az úgynevezett női sportoló triád szindrómában, amely osteoporosisból, amenorrhoából (a menstruáció rendellenes hiánya) és az alacsony energiaellátásból áll. A kutatók megjegyezték, hogy ez a kombináció gyakran a nem megfelelő táplálkozásból származik, de sokszor sem az orvos, sem az edző sem tud erről.

Kara Hoerr dietetikus szerint fontos lenne, hogy az edzők többet foglalkozzanak a női sportolók táplálkozásával, a nők ugyanis hajlamosabbak megvonni maguktól az ételeket, kevesebbet étkezni - ám hosszú távon ez a teljesítmény romlásához vezet. A szakember szerint az edzések miatt alapvetően nő a tápanyagigény, ám a nők képesek olyankor csökkenteni a bevitt kalóriákat, amikor épp hozzá kellene adniuk plusz tápanyagot.

Ez a tendencia egyébként egyre inkább a férfiaknál is tapasztalható, ezért nevezik a női sportoló triász szindrómát ma relatív energiahiánynak a sportban - ez egy átfogóbb és befogadóbb kifejezés, amely elegendő energiafogyasztást jelent a szükséges energiához képest.

Nagyon nem mindegy, honnan jön a tápanyag

A női sportolók többnyire olyan étrendeket követnek, amelyek magas fehérje tartalmúak, de elhanyagolják az egyéb nélkülözhetetlen elemeket, például a gabonákat, amelyek az izmok számára előnyös energiaforrást jelentenek - vallja a szakember. A gond az, hogy ha csak az egyik élelmiszercsoportot részesítjük előnyben, az egyensúlyhiányához vezet, mert egy valami dominál a többiek felett. Ha ez továbbra is fennáll, az étrendben lévő túl sok fehérje kiszáradást, székrekedést, sőt, a szervek egyéb károsodását eredményezheti.

Hoerr hozzáteszi, a teljesítményt tekintve a tápanyaghiány bizony lassabb időeredményhez, gyakoribb fáradtsághoz és sérülésekhez vezet.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft

A gyorsasághoz, a jobb eredményekhez az elegendő kalória és a megfelelő mennyiségű üzemanyag elengedhetetlen. Egy sporttáplálkozási szakember orvosolhatja a problémát, ha viszont egyedül akarod megoldani, akkor érdemes arra fókuszálni, hogy több tápanyagot, és ne kevesebb kalóriát fogyassz!
teszi hozzá a szakember.