étel, diéta,

Így kellene étkezni az egészséges szív és érrendszer érdekében

Forrás: Unsplash/Jo Sonn
Ezernyi szempontot figyelembe lehet venni az étrend összeállításakor, a következőket mindenesetre érdemes megfontolni a szív és érrendszer érdekében!

Az étrend átgondolása - különösen a koleszterinszint csökkentése terén - ijesztőnek tűnhet, de a legújabb kutatások szerint minden aspektusra, nem csak a koleszterinszintre összpontosítva, néhány egyszerű cserét megejtve sokkal egészségesebbé válhat az étkezés - ez pedig nagy változást hozhat a szív egészsége szempontjából.

Az American Heart Association (AHA) folyóiratban közzétett 2019-es felmérésben a kutatók több, mint 50 tanulmányt elemeztek, köztük számos metaanalízist, és megállapították, hogy a szívbarát étrend egyik lételeme az alacsony koleszterinszint, ami azért fontos, mert a magas koleszterinszint képes növelni a szívroham és a stroke kockázatát.

Ám igen nehéz aszerint étkezni, miben mennyi a koleszterin - a kutatók az adatok átnézése után épp ezért azt javasolták, hogy az általános egészséges étrendre való összpontosításon kellene lennie a hangsúlynak, és ne a koleszterinbevitel számszerű értékének fárasztó követése legyen a cél.

Tehát érdemes pihentetni a koleszterintartalommal való bíbelődést, és helyette arra összpontosítani, hogy az étrend nagyrészt sok friss zöldséget, gyümölcsöt, sovány húst és kevesebb olyan telített zsírtartalmú ételt tartalmazzon, mint a vaj, sajt és vörös hús - vallja Jo Ann Carson, az American Heart Association Táplálkozási Bizottságának korábbi elnöke. Ráadásul az emberek általában ételek alapján állítják össze az étrendjüket, nem a tápanyagok listája szerint, így fontos lenne az ételekre fókuszálni a koleszterintartalom helyett.

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft

granola, étkezés,
Forrás: Unsplash/ Dan Counsell

A szakember hozzáteszi, hogy egy átgondolt, jól összerakott étrend mellett bizonyos mértékig lehet fogyasztani olyan koleszterinben dúsabb ételeket, mint a tojás vagy egyes rákfajták. Ám alapvetően érdemes törekedni arra, hogy a következőket szem előtt tartsd:

Ételek, amik jót tesznek a szív és érrendszernek

A szív egészségének érdekében a mediterrán vagy a DASH étrend követése csökkentheti a szívbetegségek és a stroke kockázatát. A mediterrán étrend valójában nem egy „diéta”, amellyel néhány hónap alatt fogyni kell, sokkal inkább egy olyan életmód, amely magában foglalja a mediterrán térségben népszerű ételek fogyasztását. A mediterrán térségekben rengeteg gyümölcsöt, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat, halat, alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejtermékeket, sovány fehérjeforrásokat, valamint egészséges köreteket készítenek diófélékből, magvakból és növényi olajokból - ezek mind nagyszerűek a szív számára.

Egy dologra nem árt figyelni: ne lépd túl a korodhoz és aktivitásodhoz mért kalóriabevitelt - ez gyakran akkor történik meg, ha túl sok zsírt vagy cukrot fogyasztasz.

Ezeket tedd tiltólistára!

Azok az ételek, amelyekben magas a koleszterinszint, például az olajban sült fogások, nem a legjobbak a szív számára. Az állati eredetű élelmiszerek is általában gazdagabbak telített zsírban és koleszterinben, ezért az állati eredetű zsír csökkentése az étrendben igen egyszerű módszer a koleszterinszint csökkentésére.

Szívbarát mintaétrend Jo Ann Carson javaslatai szerint
  • Reggelire: Egy tál zabkása bogyós gyümölcsökkel és magokkal. Ha zsírszegény tejet használsz, azzal növeled a reggeli fehérjetartalmát. Ez sokkal jobb opció a kolbász és a bacon helyett.
  • Ebédre: Sovány, grillezett csirkemell szendvics, vagy olyan növényi fehérjéből készült fogás, mint a hummusz zöldségekkel is remek opció.
  • Nassolnivalónak: Cukor és chips helyett natúr magvak és gyümölcsök.
  • Vacsorára: Egy kis szelet sült hús vagy hal, salátával.