Borítókép: Szeretnél vegán életmódra váltani? Ezt a 6 fontos dolgot tudnod kell!

Szeretnél vegán életmódra váltani? Ezt a 6 fontos dolgot tudnod kell!

Forrás: Getty Images
Egyre több emberben merül fel egészségügyi vagy etikai okokból az, hogy teljesen kizárják az életükből az állati eredetű élelmiszereket. Ha te is közéjük tartozol, mindenképpen érdemes az alábbi tudnivalókat figyelembe venned a váltás előtt:

Nem kell egyik napról a másikra átszoknod: csinálhatod fokozatosan is, azaz hogy egyre több növényi alapú élelmiszert illesztesz az étrendedbe, mígnem teljesen ki nem szorítják az állati eredetűeket. Talán hónapokba is beletelhet a procedúra!

B12 étrendkiegészítőre mindenképpen szükséged lesz! Mivel többnyire állati eredetű táplálékokban találod meg, érdemes megelőzni a bajt! A B12-hiány következménye általános fáradtság, gyengeség, étvágytalanság, idegi problémák, és akár depresszió is!

És vasra is! Sportolóként a vas kiemelt fontossággal bír, és bár természetesen növényi eredetű forrásból is be tudod juttatni (zöld leveles zöldségek, napraforgómag, amaránt formájában például), ha nem figyelsz oda rá, könnyen kifogyhatsz belőle. Ráadásul a vas C-vitamin segítségével szívódik fel a legkönnyebben, így arra is ügyelned kell, hogy abból is elegendő jusson be vele együtt. Szóval, ha ez macera, válassz táplálék-kiegészítőt.

A családod és a barátaid egy csomó kérdést tesznek majd fel. Mivel mindenki azt hiszi, hogy az a jó, amit ő gondol, lépten-nyomon olyanokba akadsz majd, akik szerint a vegán életmód káros vagy hülyeség. Szóval készülj fel megalapozott érvekkel, és akkor gyorsan lecsitíthatod őket. Plusz azt mindig hangsúlyozd ki, hogy mindenki fogadja el, hogy eltérhetnek a vélemények.

Nagy hangsúlyt kell fektetned arra, hogyan juttatsz be elegendő proteint a szervezetedbe. Az állati eredetű források általában az összes esszenciális aminosavat magas mennyiségben tartalmazzák, a növényiek azonban csak egy részüket (vagyis mindent, de némelyiket annyira elenyésző mértékben, hogy szinte nem is számít), így meg kell tanulnod kombinálni őket, hogy mindig az összeset megkapja a tested. Például a hüvelyesek mellé jöjjön egy kis fűféle: például teljes kiőrlésű pirítós humusszal!

Nem kell félni a szójától. Az utóbbi években volt egy kis lejárató hadjárat a szója tekintetében, de több kutatás is bebizonyította, hogy nem kell félni tőle (csak a génmódosított verziótól), szóval a magas minőségű szójatermékeket bátran fogyaszthatod.