hosszú futás,nehéz edzés,regeneráció,sporttáplálkozás

Elegendő szénhidrátot eszel hosszú edzés után?

Forrás: Getty Images
Egy új tanulmány szerint mindegy, hogy futás után speciális regeneráló készítmények vagy élelmiszerek útján fogyasztod el a szükséges szénhidrátot, a lényeg, hogy mindenképpen fogaszd el, mert szerepe nagyon fontos az izom-glikogén helyreállításában.

A tudósok már az 1850-es években tanulmányozták a glikogént, az emberi test egyedülálló szénhidrát-tároló rendszerét. Körülbelül 70 évvel később felfedezték a kapcsolatot a szénhidrát ürülés és egy maraton során fellépő fáradtság érzés között. De csak az 1960-as években bizonyosodott be, hogy az izom-glikogén nagy szerepet játszik a leadható teljesítményben.

Ma már azt is tudják a Montanai Egyetem tudósai, hogy a sporttáplálkozásban megjelenő regenerációt szolgáló, és elvileg azt gyorsító készítmények fogyasztása tévhitek kialakulását eredményezhetik.

Igaz, hogy az izom-glikogén tartalékok elengedhetetlenek a hosszantartó, intenzív testmozgáshoz (mint például egy maratonhoz vagy egy hosszú edzéshez), illetve az elveszített izom-glikogén nem megfelelő helyreállítása - ami a szénhidrátok fogyasztásán keresztül történik - alacsony vércukorszinthez, fáradtsághoz vezethet és befolyásolhatja a teljesítményt.

sportital,recovery drink,regenerációs ital
Forrás: Getty Images

A futók és más állóképességű sportolók fogékonyak a „tökéletes” regeneráló étkek vagy italok titkos receptúrájának megismerésére. Ám az az igazság, hogy a szervezet helyreállítását támogató különböző termékek félrevezethetik a használóját. A kutatás során az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, a burgonya regenerációs hatásait vizsgálták és azt állapították meg, hogy ugyanolyan jó a glikogén visszatöltésre, mint számos népszerű sportitalmix. De a burgonyához hasonló hatással bír a rizs, sőt egy egyszerűbb pékáru is, mint amilyen egy zsemle.

szénhidrát,visszatöltés,hosszú edzés,regeneráció
Forrás: Getty Images

A European Journal of Applied Physiology szaklapban közzétett tanulmányban azonos számú férfi és női sportolót vizsgáltak. Az alanyok két csoportja közül az egyik sporttáplálkozási kiegészítőt, a másik élelmiszert fogyasztott közvetlenül egy 90 perces glikogént kimerítő ciklus után, majd két órával később. A sporttáplálkozási kiegészítők és a szénhidrát tartalmú élelmiszerek esetén a makrotápanyagok összehasonlíthatók voltak és úgy találták, hogy az izom-glikogén visszanyerés férfiaknál és nőknél mindkét esetben azonos volt. Tehát az elfogyasztott szénhidrát forrása kevésbé fontos, a mennyiség sokkal inkább. 1,2-1,6 gramm szénhidrát testtömeg-kilogrammonként közvetlenül a testgyakorlás után, majd pedig két óra elteltével ismét szükséges.

sütőtök,egészséges táplálkozás,szénhidrát,sporttáplálkozás
Forrás: Getty Images

Tehát például egy 60 kg-os nő erősen megfutott maraton utáni szénhidrát adagja 72-96 gramm, két óra elteltével ismét ugyanennyi. Ezekből az adatokból egyszerű összerakni változatos menüt a visszatöltésre, amely jó, ha nagyobb részben lassan felszívódó szénhidrátból áll. Például magas szénhidráttartalmú zöldségek (sárgarépa, édesburgonya, cékla, sütőtök), teljeskiőrlésű gabonákból készült pékáruk, köretek, magok. A versenyek céljában kínált tészták, levesek jók lehetnek (bár általában véve nem nagy adagok). Még egy gazdag leves esetében is kizárt, hogy kellő mennyiségű szénhidrát tartalmú legyen, hacsak nem fogyasztunk hozzá 2 szelet teljeskiőrlésű kenyeret. A tökéletes visszatöltést te magad tudod kitapasztalni és megtervezni.

Mindezen túl természetesen a fehérjevisszapótlás is lényeges, a galériában olyan növényeket találsz, amelyek fehérjében (és némelyek szénhidrátban is) gazdagok: