gabonafélék

Milyen szénhidrát forrásokból válassz a verseny előtti töltéshez?

Forrás: Getty Images
A szénhidráttöltés fontos kérdés, amikor hosszabb távot készülsz teljesíteni egy versenyen vagy akár edzés gyanánt.

Bár a tésztapartik még mindig nagyon népszerűek, és sokan pizzázni mennek verseny előtti este, nem ezek a legjobb módjai annak, hogy megfelelően feltöltsd a szénhidrát raktáraidat. Az itt elfogyasztott ételek ugyanis gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, amik seccperc alatt megemelik a vércurkorszintet, ami utána viszont ugyanilyen gyorsan le is esik, és nem azt a hatást éred el, amit szeretnél.

Amire érdemes odafigyelni, hogy ne utolsó este akard feltölteni a raktáraidat, hanem folyamatosan tarts egy kiegyensúlyozott étrendet, ami olyan fogásokból áll, amelyek megfelelő arányban tartalmaznak fehérjét, zsírt és szénhidrátot. A verseny előtti napokon érdemes kerülni azokat az ételeket, amiknek túlságosan magas a zsírtartalma, ezáltal elnehezítenek, és egy kicsit minden étkezésednél megemelheted a szénhidrát mennyiségét a megszokotthoz képest.

A legjobb, ha olyan egészséges forrásokból teszed meg mindezt, mint a köles, basmati vagy barna rizs, hajdina, teljes kiőrlésű lisztből vagy hüvelyesekből készült tésztafélék, bulgur, quinoa.

Amire pedig szintén érdemes odafigyelni ezekben a napokban, hogy hidratált maradj, így akár a vízbevitelen is érdemes lehet emelni.

Az idei JOY-napok 0. napján a Rossmannban november 10-én kezdvezményes áron szerezhetsz be számos egészséges alapanyagot, tésztaféléket, kölest, rizst és quinoát is!