gesztenye, sült gesztenye

Hűvös őszi esték kedvenc nasija, ami egészséges is!

Forrás: Getty Images
Jó hatással van az idegrendszerünkre, kiváló szénhidrátforrás és épp szezonja is van. Esténként egy bögre forró tea mellé tökéletes snack, sőt, még vitaminokkal is tele van! Ez bizony a sült gesztenye, amit futóként érdemes rendszeresen fogyasztani!

Ismered azt az érzést, amikor egy hosszú edzés, vagy egy fárasztó nap végén rád tör, hogy úgy ennél valamit? Nem vagy igazán éhes, de jól esne egy kis csemege, aki nem is feltétlenül édesség, csak valami, ami szuper finom? Ha igen, akkor van egy jó hírünk, dübörög a sült gesztenye szezonja! És ez az a ropogtatnivaló, amit büntetlenül rágcsálhatsz esténként is, sőt még akkor is, ha másnap reggel kemény edzés vár rád.

A sült gesztenye ugyanis az egyik legtáplálóbb csalókaja, és futóként ér bűnbe esni vele, így az őszi-téli bekuckózós hangulatok kötelező kellékeként mindig érdemes otthon, a spájzban, vagy akár a fagyasztóban betárolni egy adaggal. De akkor is tuti választás, ha épp váratlan vendégek érkeznek egy kis közös esti filmnézésre.

Nézzük, hogy a futó étrendjének miért is jó kiegészítője a ropogósra sült gesztenye:

  • Olyan fontos vitaminok forrása, mint a B-, C-, és E-vitaminok
  • Nem tartalmaz koleszterint, kevés benne a zsír, ellenben nagyon jó rost- és szénhidrát forrás, így kiváló energiabomba
  • Ásványi anyag tartalma is magas, megtalálható benne a vas, a kálium, a nátrium, a foszfor és a kalcium is, tehát még a regenerációt is elősegíti
gesztenye, sült gesztenye
Forrás: Getty Images

Finom, laktató és egészséges, szóval nyugodtan fogyaszd te is rendszeresen, hiszen most van aktualitása. És hogy miként igazán finomra elkészíteni?

Fogadd meg az alábbi tippjeinket, és garantáltan tökéletes lesz a házi készítésű sült gesztenye:

  • Sütés előtt reggel forró vízbe áztasd be, majd hagyd kihűlni
  • Öblítsd át a már kihűlt, előre beáztatott gesztenyét, majd kisméretű késsel vágj bele kereszteket, de vigyázz, ne legyen túl mély a bevágás
  • Ezt követően sütőpapíron 200 fokos sütőben (gázsütőnél erős közepes lángon) süsd meg, miközben 15 percenként permetezd kevés vízzel a tökéletesen ropogós állag érdekében
  • Ha elkészült, kerámia edényben tálald, és teríts rá egy tiszta, puha konyharuhát, hogy minél tovább meleg maradjon
  • Fogyaszd még frissen, melegen teával, vagy forralt borral! Egészségedre!