
A nagy reggeliző-pehely kisokos
A gabonapehely kényelmes, gyorsan összeállítható egytálétel, és mivel oly sokféle variáció közül lehet választani a boltok polcairól, könnyedén találhatunk kedvünkre való ízesítést, vagy olyan alapanyagokból álló keveréket, amelyik az aktuális diétánkhoz is éppen passzol. Azt sem szabad elfelejteni, hogy milyen kiváló és tápláló választás futás előtt vagy épp edzés után, egy gyors és könnyed étkezésre. Bár még mindig a legtöbben megszokásból "reggelizőpehelynek" hívjuk ezeket a dobozos, gabona alapú csemegéket, ma már sokkal többet jelentenek számunkra, mint a gyerekek kedvenc iskola előtti ropogtatnivalóját.

De vajon mennyire is egészségesek valójában a gabonapelyhek?
A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek egybehangzó véleménye szerint határozottan azok, különösen futóknak, és fogyasztásuk bizonyos időszakokban kifejezetten ajánlott.
Mitől lehet igazán egészséges egy gabonapehely?
A különféle gabonapelyhek vonzerejének nagy része természetesen abban rejlik, hogy egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni belőlük egy klasszikus egytálételt. Csak beleöntöd egy müzlis tálkába, majd hozzáadsz tejet, vagy elkevered joghurttal és kész is egy komplett, laktató étel. De jól vigyázz! A legtöbb gabonapehely rejtett cukrot tartalmazhat, ezért fontos odafigyelni az adagolásra!

Emellett figyelj rá, hogy az igazán minőségi gabonapehely körülbelül 3-4 gramm fehérjét is tartalmaz adagonként, amihez társul továbbá legalább 3 gramm rost is.
Carrie Dennett azt ajánlja, hogy keressünk a zabpehelyhez hasonló, teljes kiőrlésű változatot, aminek a csomagolásán feltüntetésre került, hogy: “100% teljes kiőrlésű gabona".
A teljes értékű müzlis tál tartalma
Itt az ideje, hogy kreatív legyél, már ami a reggelidet illet!i „Ne feledd, ha valamit ráöntesz a gabonapehelyre, vagy valamit még hozzá keversz, az nem csak a tápanyagtartalmat, de a kalóriák számát is növelni fogja, így légy mértékletes!“ - figyelmeztet Dennett. Az alacsony zsírtartalmú tehéntej mindig tökéletes választás, mivel fél csészényi négy gramm fehérjét tartalmaz, de adhatsz hozzá egyéb tejmentes alternatívákat is, vagy joghurtot, sőt, akár túrót is, ami remek megoldás. "A túró több fehérjét tartalmaz, mint a tej, a görög joghurt pedig zsírszegény megoldás, így tökéletes választás diéta idején - mondja Dennett. - A joghurt pedig futás előtt sokkal biztonságosabb választás az érzékeny gyomor számára a tejnél, mivel kisebb eséllyel okoz puffadást.”
„A gabonapehely tetejét díszítheted például banánnal vagy bogyós gyümölcsökkel, ami nem csak a látványt, de a tápanyagtartalmat is gazdagítja. A banán káliumot, a bogyós gyümölcsök pedig C-vitamint, valamint természetes módon előforduló antioxidánsokat és rostokat is tartalmaznak. A gyümölcsök hozzáadásával ráadásul a cukormentes gabonapehely is pillanatok alatt édessé varázsolható, így mézre sem lesz szükséged” - tanácsolja a táplálkozástudományi szakember.
Ami vitaminban gazdag, az nem feltétlenül egészséges
"A gabonafélékben természetes módon is előfordulnak különböző vitaminok, ám az élelmiszeriparban szokás olyan további vitaminokkal is gazdagítani őket, mint a D-vitamin, amely többek között a csontok egészsége szempontjából is fontos. Azonban csak azért, mert egy gabonapehely dobozán azt látod, hogy „D-vitaminban gazdag“ még ne emeld le a polcról! Ez a címke ugyanis nem jelent egyet azzal, hogy az a reggelizőhelyek valóban egészséges is - hívja fel a figyelmet Dennett. - Rengeteg gabonapehely hozzáadott cukrokat is tartalmaz, ezért érdemes inkább alaposan ellenőrizni az összetevőket és a tápanyagokat, külön figyelmet fordítva a szénhidrát-, a cukor-, a rost- és a kalóriatartalomra, a mielőtt megveszed a “dúsított” címkével ellátott csomagolást."
Az egészséges gabonafélékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók
A megfelelő mennyiségű rostnak, és fehérjének köszönhetően lesz egy gabonahely igazán egészséges. Arra fontos még figyelni, hogy a tervezett edzéshez képest mikor fogyasztod, ugyanis közvetlen futás előtt nem javasolt a magas rost- és laktóztartalom miatt. "A mozgás hatására az emésztőrendszerünk egy kicsit gyorsabban dolgozik, mint amikor egy helyben ülünk. Az általános ajánlás az, hogy várjunk két-három órát az étkezés után, mielőtt futni indulunk, és arra is ügyeljünk, hogy az étkezés ne legyen zsírban gadzag. Ezért a gabonapehely mellé a legjobb választás a sovány tej,és egy kevés gyümölcs. Ha már jól ismered a szervezetedet, úgyis tudod, hogyan reagálsz majd a gabonapehelyre, így azt is kitapasztalod, mikor esik jól egy tálkával belőle, akár futás előtt, akár futás után is ennéd” - zárja véleményét a szakember.
Forrás: https://www.runnersworld.com/nutrition-weight-loss/a41968563/how-healthy-is-cereal/