étel, reggeli,

Reggelente vasat is szedsz? Akkor nagyon nem mindegy, mit reggelizel!

Forrás: Unsplash/Margarita Zueva
A kávé és a reggeli után veszed be a napi vitamin adagodat úgy, ahogy épp eszedbe jut? Ha vasat is szedsz, akkor azt javasoljuk, legyél körültekintőbb egy kicsit!

Könnyen lehet, hogy bár úgy érzed, a vitaminokkal mindent megteszel magadért, az erőfeszítéseid mégis ellened dolgoznak. Ha ugyanis reggelente vasat is szedsz, miközben a reggelid bőségesen tartalmaz tejtermékeket a kávé, a joghurt és társai miatt, a tejtermékekben lévő kalcium bizony akadályozhatja a szervezet vas-felhasználási képességét.

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

Mennyeien finom és tápláló reggeli egészségtudatos ínyenceknek!

Ha valami igazán finomra vágysz, kóstolnod meg ezt! A Viblance díjnyertes granolája nem csak igazi ízélmény, de csakis tiszta összetevőkből, aromák, színezékek és egyéb mesterséges alapanyagok nélkül készül. Gluténmentes, növényi alapú.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

1590 Ft

1770 Ft

De pontosan miért is baj az, ha egy kalciumban dús reggeli mellett ott a vaspótlás?

"A kalcium és a vas ugyanazon receptorokért versenyeznek a testben. Tehát a kalcium egyidejű fogyasztása egy vastartalmú étrendkiegészítővel gátolhatja a vas felszívódását" - mondja Lisa Young táplálkozási szakember.

Ott vannak a tejtermékek, a joghurt, a túró, a sajtok, a narancslé - ezek mind remek kalciumforrások - ami egyrészt jó, másrészt viszont a szakember szerint a vas mellett nem hatékonyak. Lisa kiemeli, elég csak megnézni azokat a multivitaminokat, amik vasat is tartalmaznak: ha kifejezetten ilyet keresünk, azokban általában a magas vastartalom mellett minimális a kalciumtartalom, mert nem működnek jól együtt.

sajt, reggeli,
Forrás: Unsplash/ Lindsay Moe

Vasat általában orvos javaslatára kezdünk el szedni a vérszegénység miatt, ám azt nagyon fontos átbeszélni egy szakemberrel, hogy pontosan hogyan és mikor érdemes megejteni a napi vaspótlást.

A táplálkozási szakember ehhez a következőket javasolja:

  • Ahogy megoldható, szedd a vasat és a kalciumot a nap különböző szakaszában.
  • Lehetőleg az extra vasat éhgyomorra vedd be!
  • Ha mindenképp enned kell a vitaminbevétel után, törekedj arra, hogy 2 óráig még nem fogyasztasz kalciumban gazdag ételeket. Sőt, a nemzetközi ajánlások szerint a magas rosttartalmú ételeket, például a teljes kiőrlésű gabonákat, a nyers zöldségeket és a koffeintartalmú italokat is kerülni kell a vas beszedése utáni 1-2 órában.
  • Menj rá a C-vitaminra - ez segíti a felszívódást, így jó ötlet egy C-vitaminban dús gyümölcslével bevenni az extra vasat.

Végül van még egy dolog, ami nagyon fontos: a táplálékkiegészítők hatékonyak, de semmi sem helyettesítheti a kiegyensúlyozott, tápanyagban gazdag étrendet. Természetesen más, ha az orvos javaslatása kezdesz szedni valamit. De alapvetően érdemes olyan vasban gazdag ételeket minél gyakrabban fogyasztani, mint a sovány húsok, a tengeri herkentyűk, a kovászos gabonafélék, a bab, a dió, a mazsola - ezek segíthetnek abban, hogy ételekkel érd el a napi ideális vasbevitelt.