protein,fehérjepor,proteinpor,protein smoothie,proteinpor smoothie-ba,vegán fehérjepor,növényi

Proteinpor smoothie-ba: Így válaszd ki a tökéleteset!

Forrás: getty images
Ha a smoothie-d receptjében fehérjepor is szerepel, akkor annyi a dolgod, hogy beszerezd. Igen ám, de a boltban találsz savó-, szója-, borsó-, rizsfehérjét, kazeint és minden mást is. Emellett vannak kevert variációk, cukrosak és mentesek. Na, ilyenkor bizony nehéz lehet a választás. De nyugi, segítünk. Mutatjuk, melyik fehérjepor miért jó a smoothie-dba!

Bár mindegyik fehérjepor jó valamiért a smoothie-dba, az tény, hogy elég különbözőek. A célod, étrended mellett érdemes odafigyelni a proteinpor minőségére és a többi összetevőre is. Mutatjuk, melyek a legjobb proteinporok smoothie-hoz:

Savófehérje

A legjobb fehérjeforrás, teljes protein, melyben mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható. Könnyebben bekerül a vérkeringésbe és ez a leggazdagabb leucinban (ez az izomépítéshez szükséges esszenciális aminosav).

Válaszd ezt: ha kifejezetten izmot szeretnél építeni, vagy nem szeretnél izmot veszíteni. A fitneszversenyzők és testépítők is erre szavaznak.

Milyet vegyél? Az izolált fehérjék kevesebb zsírt, szénhidrátot és laktózt tartalmaznak, 90%-uk fehérje. A koncentrátumok 80%-ban tartalmaznak fehérjét, ennek alapján válassz.

Kazein

Ez a tejben lévő legfőbb protein, amit a savónál lassabban tud feldolgozni a szervezet, ezért izomépítéshez kevésbé hatékony, ráadásul nagyon sokan érzékenyek a kazeinre. Az viszont tény, hogy jóllaksz tőle, ezért esti étkezéseknél ajánlott a fogyasztása.

Válaszd ezt: ha a lefekvés előtti étkezésedet szeretnéd fehérjés itallal kiváltani.

Mire figyelj? A micelláris kazeint tartalmazó variációt válaszd, ezt emészti meg leglassabban a szervezet. Érdemes gyorsan elfogyasztanod, mivel néhány perc elteltével pudingszerű állagúra sűrűsödik.

Tojásfehérje

Az előállítása során a tojásfehérjét megszárítják, majd porrá őrlik. Lassabban emészted meg, mint a savót, de gyorsabban, mint a kazeint. Jó megoldás edzés utánra, vagy főétkezést kiváltó turmixba is.

Válaszd ezt: ha allergiás vagy a tejtermékekre, de minőségi, teljes fehérjét szeretnél fogyasztani.

Milyet vegyél? Itt nem tudsz mellélőni, bármelyik szimpatikus típust választhatod.

Szójafehérje

Glutaminban és argininben gazdag - ezek az anyagok támogatják az immunrendszert, az emésztőrendszer egészségét, és az agyműködésre is jó hatással vannak. A szója teljes proteint tartalmaz, ezért izomépítéshez ezt tartják a legjobb növényi fehérjeforrásnak.

Válaszd ezt: ha vegán étrendet követsz, de növényi alapú teljes fehérjére vágysz, mivel izmot szeretnél építeni.

Milyet vegyél? A szójaizolátum több fehérjét tartalmaz, mint a koncentrátum.

Borsófehérje

A sárgaborsóból nyert fehérje a legjobban emészthető növényi proteinforrás, ezért érzékeny gyomrúaknak tökéletes. Nem teljes fehérje, ezért érdemes rizsfehérjével kombinálni, amivel teljessé tehető.

Válaszd ezt: ha kerülöd az állati eredetű termékeket, de szóját sem szeretnél fogyasztani, ha vegán fehérjeport szeretnél használni, vagy ha szeretnéd megnövelni a rostbeviteledet.

Milyet vegyél? Ebből is az izolátum tartalmazza a legtöbb fehérjét.

Kenderfehérje

Nem meglepő, hogy kendermagból készül, ami nem a legjobb izomépítéshez, hiszen viszonlyag alacsony a proteintartalma (10-15 g adagonként). Egyébként ellát rostokkal és omega-3 zsírsavakkal is. Érdemes borsó-, vagy rizsfehérjével kombinálnod, hogy teljessé tedd.

Válaszd ezt: ha szeretnél kicsivel több proteint bevinni, de más célod nincs, csak egyszerűen növényi fehérjeport keresel.

MIlyet vegyél? A koncentrátumban több a fehérje, mint az izolátumban, azonban előbbiben a rost és omega-3 mennyiségét alaposan lecsökkentik.

Hogyan válassz fehérjét?

Érdemes egy kis idővel többet szánnod a vásárlásra és elolvasnod a termékek címkéjén lévő információkat. Ekkor figyelj a következőkre:

  1. Egy bizonyos típusú fehérje (savó izolátum) vásárlása esetén győződj meg arról, hogy a savó izolátum az első az összetevők listáján.
  2. Nézd meg, milyen édesítőket tartalmaz, hiszen nem mindegy, mennyi cukrot viszel be vele.
  3. Az összetevők listája legyen minél rövidebb, hiszen a fehérje miatt veszed meg a proteinport, nem az adalékanyagok miatt.
  4. Válassz semleges ízűt, mert ezt bármihez hozzá tudod keverni. Az ízesítetlen és vaníliás verziók a legjobbak.

Olvasnál még a témában?