paprika, zöldség,

Paprika, a futók legjobb barátja

Forrás: Unsplash/ sydney Rae
A különlegesebbnél különlegesebb zöldségek és gyümölcsök helyett te maradsz a jól bevált paprikánál? Csak bíztatni tudunk, ez a zöldség ugyanis tényleg fantasztikus vitaminforrás!

Milyen egészségügyi előnyei vannak a paprikának?

A futók szempontjából 2 dolog miatt nagyon hasznos a zöldség: a víz és a C-vitamin tartalom. Körülbelül 90 százalékban vízből áll, a többi nagyrészt C-vitamin. Viszonyításként, több benne ez a vitamin, mint a narancsban: egy adag paprikában kb 77 mg van, ugyanennyi narancsban 53 mg. Vagyis a paprika remekül hidratál, és kiváló immunerősítő is.

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

A magas víztartalom és C-vitamin szint mellett más fontos tápanyagokat is tartalmaz a paprika: A-vitaminban és káliumban is bővelkedik, amelyek elengedhetetlenek az izomtömeg fenntartásához és az egészséges vérnyomáshoz. Remek rostforrás is, ami a futóknak az optimális emésztés miatt nagyon lényeges. Ráadásul kutatások szerint az elegendő rostfogyasztás (25–29 gramm) csökkentheti a szívbetegség okozta halálozás kockázatát. Folátot és vasat is tartalmaz, amelyek szükségesek ahhoz, hogy oxigén szállítódjon az izmokba, ezáltal a szénhidrátokat használják fel energiaként edzés közben.

Mi a helyzet az erőspaprikával?

A csípős paprika fűszerességét a kapszaicin nevű vegyület okozza, és minél több kapszaicin van egy paprikában, annál csípősebb. A sima paprikában például nincs kapszaicin, míg a chilipaprikában sokkal több van. Kutatások szerint a csípős paprika fokozza az anyagcserét, a kapszaicin jelenléte miatt.

paprika, zöldség,
Forrás: Unsplash/Elle Hughes

Például egy randomizált, kontrollált vizsgálat során mindössze fél teáskanál cayenne bors elfogyasztásának hatását vizsgálták a kutatók, és arra jutottak, hogy ez a mennyiség körülbelül 10 extra kalória elégetésére volt elég. Rizzo szerint ez bár jónak tűnik, de valójában olyan kis mértékű, hogy nem nagyon mutatkozik meg jelentősen, számokban a fogyáskor, ám ha szerinte a gyomrunk bírja, bátran együnk erőset. Azért is, mert az American Heart Association tavalyi kutatása szerint a chili paprika fogyasztása körülbelül 25 százalékkal csökkentheti a korai halálozás kockázatát, a szívbetegségek és a rák ellen ugyanis nagyon hatékony fegyver.

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft