A nyári kedvenc harapnivalónk több ponton támogatja az egészséget is!
Ki ne imádná a roppanós élénksárga nyári finomságot, a főtt kukoricát?!
Az összes gabonafélétől magasabb a kukorica antioxidáns tartalma, nem tartalmaz glutén vagy hisztamint, és igen magas a rost-, magnézium-, kálium-, kalcium-, szelén-, A- és C-vitamin tartalma. A főtt csemegekukorica az egyik legkedveltebb nyári harapnivaló, és ha ügyesen illesztjük be az étrendünkbe, számos pozitív hatással lesz a szervezetünkre.
Egy közepes cső kukorica (kb. 102g) tápanyagtartalma:
- 367 kalória
- 3g fehérje
- 1g zsír
- 19 szénhidrát (igen-igen, magas)
- 6 g cukor
- 2g rost
Forrás: Getty Images
- Magas antioxidáns tartalmának (lutein, kvercetin, zeaxantin, C-, E-vitamin), köszönhetően harcol a szabad gyökök ellen. Ezzel többek között segít számos krónikus betegség, szívprobléma és a 2-es típusú diabétesz megelőzésében.
- Rendbe teszi az emésztést, mivel oldhatatlan rostot tartalmaz, ez megszívja magát vízzel, így javítja a székleted állagát és rendszerességét. De oldható rost is van benne, ezzel pedig a hasmenést képes enyhíteni. Ha emésztési problémáid akadtak, akkor jó hatással lesz rá a kukorica!
- A korábban említett vitaminoknak köszönhetően kifejezetten szuper hatással van a szív egészségére, rosttartalma pedig a koleszterinszint megregulázásban segít!
- A zeaxantin és a lutein antioxidánsok karotinoidok, amik a narancssárga és sárga színű növényi pigmentekben találhatóak meg, és amelyek a kukoricának is a különleges, élénk színét adják. Ezek a szemed egészségéért is felelnek!
De vigyázni is kell vele!
Magas szénhidráttartalma miatt mindenképpen mértékkel szabad fogyasztani, főleg ha bármilyen vércukor problémád is van. Bár a glikémiás indexe közepes, ne edd belőle magad túl!