pizza, sajt, eves

Így lettem végül nem vegán

Forrás: Getty Images
Sokadszor vallottam csődöt vegánként, ám ezúttal nem vártam meg a klinikai fehérjehiány állapotát, hanem néhány hónapnyi gyenge próbálkozással és jó pár plusz kilóval magamon ismét feladtam.

Hol is kezdődött?

Szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt, egyik napról a másikra eldöntöttem, áttérek a növényi alapú táplálkozásra. Vasárnap még húsleves, sült oldalas, hétfőn pedig nagytakarítás. Repült a konyhából minden, ami állatot ért, vagy érhetett. Akkor másfél évig tartott a vegánság, ezalatt az idő alatt pedig három dietetikus is próbált rajtam segíteni, de nem velük volt a probléma. Valahogy a kezdetektől nem találtam az egészben magam, rengeteg lemondást éreztem, és akkor még az amúgy sem egyszerű étkezési szokásaimat sikerült tovább bonyolítani a gluténmentes diétával is. Először egy tipikus futósérüléssel jelezte a szervezetem, hogy neki ez annyira nem tetszik, fáradásos combnyakrepedésem lett. Már valószínű akkor is jele volt a tápanyaghiánynak, de erre akkor még nem gondoltam, egyszerűbb volt a túlterhelésre fogni. Majd következtek az újabb tünetek, hajhullás, köröm repedés, bőrszárazság, állandó viszketés, szemszárazság, folytonos fejfájás és fáradékonyság, amit egy spontán ájulás tetézett, és végül ez indított el a kivizsgálások irányába

A diagnózis: fehérjehiány, kóros vashiány, pajzsmirigy működési zavar, és mindezek mellett úgy mutattam az alultápláltság jeleit, hogy közben több, mint 10 kg-t híztam a vegán életmód megkezdését követő másfél év alatt.

A leletek birtokában fokozatosan visszatértek a tejtermékek, első lépésben a tej a kávéba, majd a sajtok. Lépésekben a többi, végül a tojás is, de itt megálltam, rendbe jöttem és három évvel később újból elhatároztam magam, hogy újra rálépek a növényi alapú útra, de majd most jól fogom csinálni!

Gyorsan lelövöm a poént, nem jött össze.

A korábbi tünetekkel ellentétben most a havi ciklusom borult fel teljesen, és elkezdtek fájni a fogaim. Továbbá állandóan éhes voltam, gyakorlatilag kétóránként ettem volna. Így viszonylag hamar beláttam, hogy valamit vagy nem csinálok jól, vagy egész egyszerűen a vegán étrend nem nekem való. Arról pedig nem is beszélve, hogy a vágyott fogyás továbbra sem jött össze. Rengeteg kérdés volt bennem, amikre végső soron mind előttem volt a válasz.

Az egyik legfontosabb szempont, hogy a növényi alapú étrend egy szénhidrátgazdag étrend, így fogyni nagyon nehéz általa. Nagyon nehéz vörösbabból vagy humuszból egy szelet halnak vagy csirkemellnek megfelelő fehérjét bevinni anélkül, hogy ne fogyasztanál hozzá rengeteg (felesleges) szénhidrátot, ami ugye rengeteg kalória. A másik probléma, hogy még a XXI. századi Európában sem egyszerű megoldani bárhol, bármikor a teljes értékű vegán étkezést, és sok esetben a legvegánabb étel, amit enni lehet például út közben egy versenyre menet az a gyorséttermi hasábburgonya, vagy a benzinkutas almás rétes. Ami lehet, hogy vegán, de sem nem túl egészséges, sem nem teljesértékű, sem nem éppen diétás, vagy kalóriaszegény.

A legnagyobb tévhit

Mi az egészségesebb? Egy szelet tehéntejből készült sajt, vagy egy élelmiszeripari laboratóriumban mesterséges olajszármazékokból, színezékből és térfogatnövelőkből előállított sajtszerű készítmény? Nevezzük vegán sajtnak. Mindenki döntse el, de ha nem is nézzük azt a tényt, hogy mi, miből van, csak vetünk egy pillantást a makrotápanyagok eloszlására, akkor megállípthatjuk, hogy egy sajtban van fehérje, és zsír, többé-kevésbé fele-fele arányban, míg egy vegán sajtkészítménynek a fehérjetartalma a nullával egyenlő, szemben tartalmaz szénhidrátot és zsírban gazdag.

vegan sajt
Forrás: Getty Images

Nem doktoráltam táplálkozástudományból, nem is tervezem, de annyit azért értek a biológiához, hogy ez így azért nem oké. Ezért megkérdeztem valakit, aki nálam sokkal okosabb a témában, hogy mondja el őszintén a szakmai véleményét a növényi alapú étrendről:

A szakember vélemény - Kresz Rebeka a Runner’s World táplálkozástudományi szakértője:

  • A vegán étrendet tudatosan szükséges összeállítani (fehérjék komplettálása, B12-vitaminpótlás), ahhoz, hogy ne alakuljon ki semmilyen hiány hosszútávon se. Leggyakoribb hiba, hogy sokan tudatosság nélkül, egyik napról a másikra kezdenek bele a vegán életmódba, és leszűkítik a táplálkozásukat pár alapanyagra, élelmiszerre - köztük sok feldolgozott verzióra (nem hiába, az élelmiszeripar résen volt).

  • A személyre szabott étrend több annál, mint hogy az egyéni szükségleteknek megfelelő mennyiségű tápanyagot bejuttatjuk a szervezetbe. Fontos figyelembe venni az egyéni ízlést, életmódot, főzési, vásárlási szokásokat is, hiszen így lesz hosszú távon fenntartható, élvezhető az étrend. Éppen ezért nem mindenkinek lesz a vegán életmód a legmegfelelőbb, az viszont húsevőnek, vegának, vegánnak egyaránt hasznára válik, ha minél több szezonális, növényi alapanyagot épít be változatosan az étrendjébe.

Tehát Rebi is megerősített abban, hogy valójában a növényi alapú étrend nem való mindenkinek. És nekem be kellett látnom, hogy az elsődleges céljaimhoz és az anyagcserémhez nem passzol.

Csak szeme ne legyen

Szóval beláttam, hogy szükségem van az állati eredetű fehérjékre, így tejtermékeket és sajtokat eszek. De nem vagyok már képes a tányérra tenni semmit, aminek tudom, hogy volt szeme. Tehát tudom, hogy bármennyire is szükséges lenne például a halat fogyasztani, bevallom, ez nagy küzdelem nekem. Ugyanígy vagyok a tojással is, de nem vagyok ellene. Csak nem szeretem. Amihez továbbra is ragaszkodom, hogy nem vagyok hajlandó bőrből, szőrméből készült termékeket vásárolni, mint ahogy nem veszek semmilyen kozmetikumot sem, aminek a gyártója végez állatkísérleteket. Erre figyelek. És arra, hogy minél kevesebb feldolgozott, porból készült feldolgozott élelmiszert fogyasszak el csak azért mert épp ráírták, hogy vegán.

Szóval itt tartunk, a vegánság és én, öt év elteltével. Neked mi a tapasztalatod a témában? Nagyon érdekelnek a visszajelzések!