Borítókép: Mit, mikor és mennyit érdemes enned, ha a fogyás a célod?

Mit, mikor és mennyit érdemes enned, ha a fogyás a célod?

Forrás: getty images
Ezekre az alapvető kérdésekre ad választ szakértőnk, Pulay Szilvi.

Kedves Szilvi!

Nekem az edzés utáni táplálkozás a legnagyobb gondom, de az edzés előttivel sem vagyok teljesen tisztában, hogy mit, mikor lehet fogyasztani és mennyit. Minden nap járok súlyzós, zenés kardió edzésekre, de úgy vettem észre, hogy megálltam a fogyásban. Mit tegyek?

Köszönöm: Zsuzsi

SZakértőnk, Pulay Szilvi válasza:

Kedves Zsuzsi!

Edzés előtti étkezés során fontos a szénhidrát fogyasztás, ekkor gyors felszívódású ch-t is fogyaszthatsz. Mindenkinél más "jön be", de 20 perccel edzés előtt egy banán, vagy energiaszelet tökéletes választás lehet.

Fontos, hogy edzés előtt ne terheld meg a gyomrodat (ne egyél túl sokat, vagy zsíros ételeket, továbbá nem javaslom a tejtermékeket a nehéz emészthetőségük miatt).

Sportolás után-még akkor is, ha este edzettél, nem hanyagolható el a visszatöltés. Ekkor azonban már a fehérjén, vitaminokon, ásványi anyagokon legyen a hangsúly. Javaslom a túrót, zöldségturmixot, vagy egy könnyed, csirkés salátát.

Fontos, hogy az edzések mindig (legalábbis rendszeres időközönként) új kihívást és terhelést adjanak a testednek. Kellenek az új ingerek, a (fokozatosan(!)) magasabb terhelés, mivel a szervezet egy idő után adaptálódik az edzésekhez és kevésbé képes fejlődni. Így a fogyás is lassabban haladhat.

További sok örömöt kívánok a sportoláshoz :)

További kérdésekkel is fordulj hozzám bizalommal.

Szép napot!

Szilvi

Ha neked is van kérdésed Szilvihez, itt felteheted. A többi szakértőnkkel pedig ide kattintva ismerkedhetsz meg.