gomba, gombát enni,

Miért érdemes a futóknak gombát enniük?

Forrás: Unsplash/Kiwihug
Mindenkinek, különösen azoknak, akik sokat edzenek, elemi fontosságú a vitaminban és ásványi anyagban gazdag étrend - ehhez pedig a gombát is érdemes beiktatni a mindennapokba!

Futóként tudjuk, mennyire fontos, hogy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételekkel töltsük meg tányérjainkat, hogy az izmaink és csontjaink erősek maradjanak és a szív is egészséges legyen. Az egyértelmű, hogy a zöldségek szerepe ebben nagyon fontos - ám ha zöldség, ne csak a salátákra, a paradicsomra, a brokkolira gondolj - a gombát is iktasd be a menübe!

Egy nemrégiben megjelent tanulmány a Food Science & Nutrition szaklapban arra jutott, hogy naponta kb 80 gramm vagy fél bögrényi gomba az étrendben hozzájárulhat több mikroelem, különösen a D-vitamin, a kálium, a rost és a cink bevitelének növeléséhez.

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft

Mind a kálium, mind a rost fontos a futók számára a megfelelő emésztés szempontjából, az emberek többsége azonban ezekből nem visz be eleget.

Natalie Rizzo táplálkozási szakember szerint a gombákban alacsony a kalória, a szénhidrát, a zsír és a nátriumtartalom, emellett antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a szervezetnek regenerálódni egy edzés után, erősíthetik az immunrendszert, és nagyon fontos D-vitamin forrást jelentenek.

gomba, étel,
Forrás: Unsplash/Sigmund

Hogy érdemes fogyasztani?

A gombákban természetesen sok a D-vitamin, amely zsírban oldódó vitamin, így a gombák olajban történő főzése növelheti a D-vitamin felszívódását - mondja Rizzo. De bármilyen módon fogyasztod a gombát, az nagyon jó a testnek - akár naponta háromszor is választhatod a szakember szerint ezt az ételt.

Sportolóként miért egyek gombát?

A D-vitamin szükséges a kalcium felszívódásához és az erős csontok fenntartásához, ez futók számára különösen lényeges. Emellett a gombák a B-vitaminok forrásai is, amelyek segítenek a fehérjék, zsírok és szénhidrátok lebontásában - és energiát szolgáltatnak. A gombák káliumot is tartalmaznak, ami a normál folyadék- és ásványianyag-egyensúlyban játszik szerepet, és segíti a vérnyomás szabályozását.