
Hajdina: a szuperegészséges, megfizethető köret, tömve tápanyagokkal - futóknak kötelező!
Magától értetődik, hogy a szervezetnek szüksége van a szénhidrátokra, pláne, ha az edzés a mindennapok része - csak zsírból és fehérjéből elég nehéz lenne biztosítani azt az energiát, amit mondjuk a rendszeres futás igényel.
Ha pedig szénhidrát, akkor jönnek a különféle köretek, de kár lenne a tésztáknál és a rizsnél leragadni!
A hajdina pedig kiváló tápanyagforrás, különösen futóknak - a következőket tartalmazza 1/4 csésze száraz hajdina, ami megfőzve nagyjából 1 adag egy fő számára:
- 146 kalória
- 6 g fehérje
- 1 g zsír
- 31 g szénhidrát
- 4 g rost
- 1 mg vas
- 98 mg magnézium
A hajdina kalóriatartamának 85%-át a szénhidráttartalom adja, ezét is remek választás futók számára. Ráadásul gluténmentes!

"A szénhidrát az elsődleges üzemanyagforrás a futók számára, és mivel a hajdina mesés szénhidrátforrás, ezt az edzés és a verseny során is fogyaszthatjuk, mert remek opció a glikogénkészletek feltöltésére" - vallja a szakember.
A hajdina magas szénhidráttartalma ellenére viszonylag alacsony glikémiás indexű - ez abból a szempontból számít, hogy az elfogyasztása mennyire emeli meg étkezés után a vércukorszintet. Így a hajdina jó szénhidrátforrás a 2-es típusú cukorbetegeknek is.
A hajdina esetében a rosttartalom is lényeges tulajdonság: sokkoló, de például az Egyesült Államokban csak az emberek körülbelül 5 százaléka éri el a az Orvostudományi Intézet által javasolt napi 25-38 gramm rost bevitelét. Pedig a rostokra hatalmas szükség van: hasznosak a szívbetegségek megelőzésében, csökkentik a különféle rákos megbetegedések kockázatát, és pozitívan hatnak a bélrendszer működésére. "A hajdina rostja segíthet a vércukorszint szabályozásában és az emésztés lassításában is, ezek pedig hozzájárulnak a hosszan tartó teltségérzet kialakításához" - mondja O'Donnell-Giles.
Érdemes a hajdinát az elkészítése után a hűtőben hagyni lehűlni, és utána elfogyasztani, mert ez növeli a rezisztens keményítő-tartalmát, ami hatására hosszabb idő alatt szívódik fel és több energiát szabadít fel a test számára.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.
Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!
3995 Ft
4995 Ft
Emellett a hajdina rengeteg, a futók számára nagyon hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között B-vitaminokat, foszfort, vasat, magnéziumot, rezet és mangánt.
A hajdina gazdag különféle antioxidánsokban, ezeknek köszönhetően a hajdina a rákmegelőzésben is fontos szerepet játszik. Ráadásul a futóknak antioxidánsban gazdag tápanyagokra van szükségük a kemény edzések miatt - azért, hogy a sportolás okozta stresszt könnyebben elviselje a szervezet.
Fehérjeforrásként is hasznos - az összes esszenciális aminosav megléte biztosítja, hogy eredményesen segítse az edzés után az izmok regenerálódását.
Így építsd be a mindennapjaidba!
Ne csak egyszerű köretként gondolj a hajdinára - megfőzve, friss zöldségekkel, hidegen sajtolt olajokkal kiváló egytálétel vagy saláta készíthető belőle. Elkészítési módja a rizséhez és a bulguréhoz hasonlít: sós vízben kell főzni 15 percig, 1:2 arányú vízmennyiséggel.
De zöldségfasírtokba is nagyszerű választás, sőt, a hajdinalisztből kiváló palacsintát, gofrit, gluténmentes sütiket készíthetsz.
Kísérletezz vele bátran!
