egészséges táplálkozás,fogyás,súlycsökkentés,optimális testsúly

Vitaminbomba vacsorára: Mexikói csirke saláta mangóval

Forrás: Toral Shah
Ismét egy recept, amely megmutatja, hogy a csirkemell egyszerűségénél fogva, mennyire jól használható egy finom, vitaminokban gazdag salátához.

Sok mindent tartalmaz, amire szükséged lehet egy tápláló étkezéshez: C-vitamin, karotinoidok, kalcium, folát (B9 vitamin természetben előforduló formája), kálium és rost. Ha adsz valamilyen gyümölcsöt a salátához, biztos lehetsz abban, hogy egészen más ízeket fogsz kihozni belőle. Ráadásul egy ilyesfajta finomságot összedobni, nem tartozik az időigényes étkek közé.

Alacsony szénhidrát tartalmánál fogva, ha főétkezésnek fogyasztod, érdemes valamilyen lassú felszívódású szénhidrátot tartalmazó körettel kiegészíteni. Például basmati rizs, kuszkusz, quinoa vagy akár némi sült édesburgonyával.

Hozzávalók / 1 adaghoz

A csirkéhez
200 g csirkemell filé, 2,5 cm-es darabokra szeletelve
1 teáskanál olívaolaj
½ citrom leve
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál chipotle (füstölt jalapeno paprika)

A salátához
100 g zsenge brokkoli, rózsáira szedve
100 g mangó szeletelve
2 újhagyma szeletelve
50 g spenót
25 g magcsíra

Az öntethez
7,5 ml sherry ecet
1 gerezd zúzott fokhagyma
10 ml extra szűz olívaolaj

Elkészítés

  1. Pácold be a csirkét az olívaolaj, a citromlé, a fokhagyma és a chipotle keverékébe.
  2. Melegíts fel néhány csepp olívaolajat egy serpenyőben, pirítsd át a brokkolit 2-3 perc alatt, majd adj hozzá 1 evőkanál vizet és párold pár percig.
  3. Közben készítsd elő a saláta többi összetevőjét. Keverd össze egy nagy tálban a zöldeket és a mangót, majd rendezd a tetejére az elkészült brokkolit.
  4. Az öntethez keverd össze a hozzávalókat egy kis edényben.
  5. Melegíts egy serpenyőt 2 percig nagy hőfokon a tűzhelyen. Vedd ki a csirkét a pácból, és tengeri sóval ízesítsd. Pirítsd át a forró serpenyőben, amíg aranybarna lesz.
  6. Add az öntet felét a salátához, és alaposan keverd össze, majd rendezd a csirkét a tetejére, és öntsd rá a megmaradt öntetet. Végül szórd rá a magcsírákat.

Tápanyagtartalom: 479 kcal, 54 g fehérje, 17 g zsír, 28 g szénhidrát

A recept Toral Shah-tól származik. Az angol hölgy, séf és táplálkozási szakember. A The Urban Kitchen alapítója, szenvedélye a finom és tápanyagban gazdag ételek megalkotása, a szezonális és minőségi alapanyagok használata. Azt szeretné megmutatni, hogyan lehet a hétköznapok során ízletes és mégis különleges ételeket előállítani, miközben végig szem előtt tartja az egészséges táplálkozás alapelveit.

Olvasnál még a témában?