vitamin,d-vitamin

Meddig szedjem a D-vitamint, ha itt a tavasz? A szakértő válaszol

Forrás: Getty Images
A napfényes órák növekedésével sokan befejezik a D-vitamin pótlást, pedig attól még, hogy süt a nap, nem biztos, hogy elegendő D-vitaminhoz jut a szervezet. Dietetikust kérdeztünk arról, meddig érdemes szedni a D-vitamint, ha vége a télnek.

A D-vitamint testünk állítja elő, ha napfény éri, tél végére azonban a legtöbb ember tartalékai lecsökkennek, főleg akkor, ha a téli hónapokban nem figyelt a pótlására. Felnőtteknél a napi ajánlott D-vitamin bevitel 1500-2000 Nemzetközi Egység, amit a legkönnyebb úgy bevinni, hogy legalább napi 15 percet eltöltünk egy napsütéses napon a szabad levegőn. A téli hónapokban, amikor kevés a napsütéses órák száma, érdemes táplálékkiegészítők formájában visszapótolni a D-vitamint, és figyelni az étkezésre is: a halak, a halmáj, a tojássárgája bővelkedik benne.

Ihász Katalin dietetikus javaslata

Egész évben javaslom a D-vitamin szedését annak, aki keveset van szabad levegőn. Viszont akár szed valaki, akár nem, érdemes rendszeresen ellenőriztetni a D-vitamin szintet, mert attól még, hogy szedjük, nem biztos, hogy fel is szívódik. Emellett fontos kalciumot is szedni, én napi körülbelül 400 mg-ot javasolok, ez ugyanis segíti a felszívódást. Ha kalciumhiány alakul ki, akkor a szervezet a csontoktól vonja el a tápanyagot.

Sokan azonban tavasszal befejezik a D-vitamin szedését, mondván, hogy a napsütésből majd nyernek elég vitamint. Vannak viszont olyan tényezők a szakértő szerint, amikkel érdemes számolni – a következő esetekben hiába van tavasz vagy nyár, talán mégsem kap a tested elég D-vitamint, így kiemelten kell figyelni a pótlásra az év minden hónapjában.

napfény,iroda
Forrás: GettyImages
  • Mindig naptejet használsz. A naptej nagyon fontos a bőr védelme szempontjából, viszont D-vitamin hiányt is okozhat. Kutatások szerint a 15-ös vagy annál magasabb faktorszámú naptejek a D3-vitamin termelést 99%-kal is lecsökkenthetik, ezért érdemes ezt is figyelembe venni, ha mindig kened magad és a testet eltakaró ruhákat viselsz. Napi 15, idősebbeknek 30-35 perc napfényes helyen töltött idő lenne az ideális, persze arra törekedhetsz, hogy ne a 11-3-ig tartó idősávban legyél a tűző napon.

  • Krónikus betegségek. 2017-ben a Journal of the American Osteopathic Association folyóiratban közzétett kutatás szerint az olyan krónikus betegségek, mint a diabétesz hatnak az ételekből származó D-vitamin felszívódására, így D-vitamin hiányt is okozhatnak.

  • Túl sok időt töltesz zárt helyeken. Reggel beülsz a kocsiba, kiszállsz a munkahelyen, ahol egy zárt irodában lehúzol 10 órát, majd estére hazaérsz – anélkül, hogy akár csak egy percet is a napfényben töltöttél volna. Ilyen életvitel mellett is könnyen kialakulhat D-vitamin hiány, így ha ebben az élethelyzetben vagy, törekedj arra, hogy minden nap legalább negyed órát tölts kint, és hétvégén mindenképp szervezzetek kinti programokat.