Borítókép: Amiből nem szabad kifogynod: a magnézium

Amiből nem szabad kifogynod: a magnézium

Forrás: Getty Images
A magnézium a szervezet egy legfontosabb építőeleme, 60%-a a csontokban raktározódik, de a vérben is találni belőle. Nagy szerepet játszik az energiatermelésben, az izmok működésében, a fehérje szintézisben vagy az inzulintermelésben. Ennek ellenére a sportolók jelentős része szenved magnézium-hiányban.

Teljesítmény

A magnézium szerepet játszik a glikogén glükózzá alakításában, ami az egyik legfontosabb üzemanyag futás közben. Hiányában sokkal könnyebben felszaporodik a tejsav, és nehezebben keringeti el a tested, így görcsök és erős izomláz alakulhatnak ki. Tehát, ha jó teljesítményt szeretnél, kell ám a magnézium!

Regenerálódás

A magnézium és a kalcium együttesen elengedhetetlenek a normál izomműködés fenntartásához, hiányukban azonban gyakori fájdalmat, görcsöket érezhetsz, és nehezebben is működnek. Például olyankor érezheted azt, hogy mintha betontömb lenne a lábad. A kemény edzések után pedig sokkal lassabban regenerálódnak, ha nem jutnak elegendő magnéziumhoz és kalciumhoz, ezáltal pedig a sérülésveszély is nő!

A futók gyakran kifogynak belőle

Azok, akik sokat futnak, vagy rendszeresen keményen edzenek, nagyobb eséllyel küzdenek magnézium-hiányban, hiszen a szervezetüknek nagyobb mennyiségben vagy szüksége rá. Veszítesz belőle izzadtsággal és vizelettel is. Szóval fokozottabban kell odafigyelni a bejuttatására.

Miben találod meg?

A teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukban, zöld levelekben (mint a spenót), magvakban, borsóban, babban, lencsében, banánban, halakban van bőven, de ha kell, érdemes táplálék-kiegészítő formájában is bejuttatnod.

Mennyi az annyi?

Az európai ajánlás férfiaknak 300mg, nőknek pedig 270mg naponta, de természetesen attól is függ, hogy mennyit edzel és mekkora a súlyod. Nyugodtan emelhetsz ezen az adagon futóként!