Borítókép: Ha izmot szeretnél építeni, edd ezt lefekvés előtt!

Ha izmot szeretnél építeni, edd ezt lefekvés előtt!

Forrás: getty images
Azt tudjuk, hogy a táplálkozás igen fontos szerepet játszik a regenerációban és az izomépítésben is. A megfelelő alapanyagok segítségével elérheted, hogy erősebb és izmosabb legyél - akár alvás közben is!

Norvég kutatók jöttek rá arra, hogy a lefekvés előtt elfogyasztott fehérje hatására 22 százalékkal nőhet a proteinszintézis mértéke, ennek eredményeképp fejlődik az izomerő, az izmok mérete nő és az izomrostok is nagyobbá válnak.

A kutatók 12 héten keresztül vizsgáltak aktív életmódot folytató embereket, akiket két csoportra osztottak. Mindkét csoport tagjai hetente háromszor végeztek erősítő edzést, azonban az egyik csoport lefekvés előtt placebót ivott, míg a másik csapat tagjainak fehérjeitalt kellett fogyasztaniuk. (Az ital egyébként 27.5 gramm proteint és 15g szénhidrátot tartalmazott).

Nem meglepő, hogy az utóbbi csoport tagjai a pozitív változásoknak köszönhetően sokkal jobban teljesítettek az edzéseken is, hiszen nagyobb erőbedobással tudták végrehajtani az előírt súlyzós gyakorlatokat.

A kutatók viszont kiemelték, hogy a résztvevők a nap folyamán is fogyasztottak fehérjét minden étkezéshez, ahogy az edzések után is. Az esti adag viszont még hatékonyabbá tette az izomépítést.

Ha te is szeretnéd követni a résztvevők példáját, akkor lefekvés előtt igyál meg egy nagy pohár tejet és egyél mellé egy szelet teljes kiőrlésű pirítóst mogyoróvajjal. Emellett pedig figyelj arra is, hogy napközben 4-6-szor kerüljön fehérje a tányérodra, hogy minél többet fel tudjon belőle dolgozni a szervezeted.

Olvasnál még a témában?