kilian jornet

Környezettudatos étrend Kilian Jornet módra

Forrás: Getty Images
A spanyol terepfutó a 2021-es évi publikus adatok alapján 921 órát töltött edzéssel, ezalatt pedig 4098 km-t futott. Ilyen szintű terhelés mellett talán mondani sem kell, hogy az edzésterv mindennapos összeállítása mellett a tudatos táplálkozásra étkezésre is komoly figyelmet fordít a sportoló.

Elit atlétaként Kilian Jornet számára az étkezés az edzés része, minden egyes falat, a teljesítményét szolgálja, az ételre úgy tekint, mint az élsport egyik alapvető összetevője. Az étrendjében a tápanyagdús, és az edzéshez, valamint a versenyek sikeres teljesítéséhez nélkülözhetetlen, energiában, vitaminokban, tápanyagokban gazdag ételekkel táplálja szervezetét, és akárcsak a magánéletben, versenyzőként is szem előtt tartja a környezetvédelmet. Így lehetőség szerint csak saját termesztésből származó, és házi készítésű ételekből válogat, vegyszerektől- és adalékanyagtól mentesen étkezik. Mindehhez hozzátartozik, hogy Kilian versenysúlya a 171 cm-es magassághoz 58 kg, és bármilyen furcsának is tűnhet, komolyan oda is figyel rá, hogy ezt évek óta meg is tartsa. Elmondása szerint egyébként semmi különleges étel nincs az étrendjében, a hangsúly sokkal inkább a funkcionalitáson van. Az ételre eszközként, és nem élvezeti faktorként, vagy pótcselekvésként tekint. Természetesen ennyi mozgás mellett nincs is szüksége önsanyargatásra, vagy kínzó diétára, azonban Kilian híve az éhgyomros edzéseknek.

Éhgyomros futás után jöhet a jól megérdemelt falatozás

Általában a reggeli futásaira üres gyomorral indul a futó, és bizonyos típusú edzések során még vizet sem visz magával, azok végeztével azonban energiában gazdag reggelivel folytatja a délelőttöt. Igyekszik mindig szezonálisan táplálkozni, így rendszeresen kerül friss gyümölcs az asztalára, válogatott gabonákkal, magvakkal, de spanyolként természetesen nagyon szereti a péksüteményeket is, azonban ezekből sem a bolti, cukrozott, gyorsélesztővel készült, fagyasztott majd hirtelen kisütött változatokat fogyasztja, hanem a házi készítésű, kovásszal készült pékárukra esküszik.

Kilian ebédje és vacsorája legtöbbször teljes kiőrlésű tésztából, burgonyából, vagy rizsből készül sok friss zöldséggel, és fehérjében gazdag hüvelyesekkel. Ami a húsfogyasztást illeti, Kilian számára a vegetáriánus étrend teljesen megszokott édesanyjának köszönhetően, aki nagyon fiatalon áttért a húsmentes életmódra. Kilian párja és gyermekeinek édesanyja Emelie Forsberg pedig szintén a növényi alapú étrend híve, így a terepfutó sem fogyaszt túl gyakran húst, de ha mégis, akkor az kizárólag szabadon tartott csirke lehet.

Az étkezés, mint a regeneráció eszköze

Kilian a fontos versenyek előtt már 4-5 nappal elkezd még nagyobb hangsúlyt fordítani a szénhidrát raktárak feltöltésére, és ilyenkor kiegészítő kisétkezésként egy extra adag gyümölcsöt fogyaszt magvakkal, vagy házi készítésű granolával. A komolyabb megterhelést jelentő edzések, vagy versenyek után pedig természetesen a regenerációt elősegítő ételekből válogat, így kerüli az állati eredetű fehérjéket, amik köztudottan növelik a gyulladásos folyamatokat, és a mikrosérülések kockázatát. A sérülések megelőzése érdekében a futó számára továbbá fontos szempont, hogy legkésőbb egy, de maximum órával a sportolás végeztével megkezdje a visszatöltést, így edzések után jöhetnek a gyorsan felszívódó fehérjében és ásványi anyagokban gazdag, különféle turmixok.

Ami a folyadékfogyasztást illeti, Kilian számára nem létezik más, mint a tiszta víz, és bár megengedhetné magának, hogy esténként pizzát egyen és egy tábla csokival zárja a napját, az ultrafutó nem fogyaszt semmi - ahogy ő nevezi - a teste számára haszontalan ételt, vagy italt.

Forrás: https://flaxandkale.com/blog/la-dieta-de-kilian-jornet