Borítókép: Ezek a jelek arra utalnak, hogy nem fogyasztasz elég fehérjét

Ezek a jelek arra utalnak, hogy nem fogyasztasz elég fehérjét

Forrás: getty images
A fehérje minden sportoló ember étrendjének egyik legfontosabb makrotápanyaga.

Azért van szükség rá, mert segít a szervezetnek olyan enzimeket és hormonokat termelni, amik támogatják az immunrendszert, elősegítik a gyógyulást, emellet az új sejtek előállításában is fontos szerepük van. Sportolóként tehát fontos, hogy a megfelelő regenerációhoz eleget fogyassz belőle. A következő négy jel arra utal, hogy több proteint kellene enned:

Gyakran éhezel meg

Ha megfelelő mennyiségű fehérjét fogyasztasz a főétkezések során, nem szabad, hogy megéhezz, ugyanis a protein eltelít. Ez a hatás az aminosavaknak és a hormonválaszoknak is köszönhető. Ha viszont éhes vagy ebéd után, akkor valószínűleg nem került elég fehérje a tányérodra.

csökken az energiaszinted

Ha napközben minden ok nélkül fáradtnak érzed magad, lehet, hogy kevés proteint fogyasztasz. A fehérje ugyanis a vércukor stabilizálásában is szerepet játszik, ha pedig egyszerre vagy éhes, ideges és fáradt, szintén azt tudjuk tanácsolni, hogy fogyassz több proteint. Ha gyakran érzed farkaséhesnek magad és hajlamos vagy a túlevésre, szintén a fehérjebevitel optimalizálása lehet a megoldás.

Nem tudsz regenerálódni

Ha rendszeresen izomlázzal küzdesz és a keményebb edzéseket követő napokon meg sem tudsz mozdulni, nem fordítasz kellő figyelmet a regenerációra. Érdemes 2:1 arányban szénhidrátot és fehérjét enned edzés után, valamint a folyadékpótlásról se feledkezz meg!

Nem tudsz izmot építeni

Természetesen futóként nem biztos, hogy az elsődleges célod az, hogy izmosabb legyél, azonban az egészséges izomszövetek fenntartására bizony szükség van proteinre. Ha nincs elég a szervezetedben, edzés közben az izomrostjaidat bontja le a szervezet, emellett az esszenciális aminosavak hiánya miatt izmosodni sem fogsz.

Érdemes kicsivel több figyelmet fordítanod az étrendedre, ha eddig nem tetted!

Olvasnál még a témában?