reggeli,étkezés

Üres gyomorral jobb futni, mint egy ütős reggelivel? Itt a válasz

Forrás: Getty Images
Minden szervezet más: vannak, akik képtelenek elindítani a napot egy jó kis reggeli nélkül, mások délben fogyasztják el az első falatokat. De ha edzel, mi legyen a reggelivel?

Ha futottál már valaha egy kiadós reggeli után, akkor valószínűleg egy életre megtanultad, hogy ez bizony nagyon rossz ötlet. Tuti, hogy kényelmetlenül érezted magad, nem teljesítettél túl jól, esetleg a görcsök sem kerültek el...

Joshua Scott, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Kerlan-Jobe Intézet sportorvosa szerint az evés és a futás együtt elég nehéz dolog a sportolók számára, de az sem jó, ha teljesen üres gyomorral vágsz neki az edzésnek.

A szakember szerint a következőkre kell figyelni, különösen a futóknak, ha felmerül a reggeli-kérdés:

A reggelizés előnyei

Ha előző este vacsoráztál, akkor másnap reggel a szervezet glükózszintje - ami energiát ad az izmoknak - még elég alacsony, de egy maximum 60 perces edzéshez még talán elegendő. Ha viszont ennél többet edzel, könnyen lehet, hogy lelassultnak, fáradtnak érzed magad.

Ha viszont eszel edzés előtt, akkor feltöltöd az energiaraktárakat, a glükózszint helyreáll, viszont ha túl sokat eszel, akkor a hányingert vagy a hányást nem biztos, hogy el tudod kerülni. De még ha sikerül is, az edzésen nehezebb lesz jól teljesíteni, sokkal megterhelőbbnek érezheted a munkát.

futás,reggeli,edzés
Forrás: GettyImages

Mi van, ha üres gyomorral edzek?

Természetesen ennek is van előnye: a pocakoddal biztosan nem lesz probléma, a hányinger sem valószínű, és evés helyett plusz pár percet még alhatsz - sokszor a pihenés is rengeteget számít. Viszont a hosszabb, intenzív edzéseknél nem tesz jót, ha üres gyomorral edzel, így szinte biztos, hogy rövidebb és kevésbé intenzív edzést tudsz lenyomi éhgyomorra.

Ha ugyanis üres gyomorral túlterheled magad, és elmész a végsőkig, az könnyen szédüléshez vagy rosszulléthez vezethet, sőt: a megfelelő energia nélküli edzés megnövelheti a szervezet stresszhormon szintjét, ami átmenetileg ront az immunrendszer állapotán, és sokkal könnyebben lebetegedhetsz.

És ha fogyni akarok?

Azt biztosan hallottad, hogy ha éhgyomorra edzel, az növeli a zsírból elégetett kalóriák mennyiségét, ám ettől nem lesz gyorsabb a fogyás.

Futáskor zsírt és szénhidrátokat is égetünk, de ha alacsony a szénhidrát mennyisége, a test a zsírraktárakhoz nyúl. Viszont csökken az energiaszint, így nem lesz olyan kemény és olyan hosszú a futás. Sőt, a futás utáni anyagcsere is lassabb az alacsony energiaszint miatt, tehát összességében kevesebb lesz az elégetett kalóriamennyiség
vallja Liz Applegate, a Kalifornia Egyetem egykori sporttáplálkozási igazgatója.

Mi a legjobb megoldás?

A szakértők szerint edzhetsz üres gyomorral, ha egy rövidebb, maximum egy órás futást tervezel, és ha bírod a dolgot.

Ha nem szeretnéd kihagyni a nagyobb, tápanyagdús reggelit, akkor az edzés előtt 2 órán belül próbálj már nem enni, szóval a reggelit még ez előtt fogyaszd el. Itt érdemes komplex szénhidrátot választani fehérjével, például rántottát teljes kiőrlésű kenyérrel. A magasabb zsírtartalmú reggeliket tartogasd inkább olyan napokra, amikor reggel nem edzel, hogy ne készüljön ki a gyomrod.

És persze ehetsz pár falatot is edzés előtt, mondjuk egy banánt vagy egy kis zabpelyhet, de fontos lenne, hogy legalább 100 kalóriányi szénhirátot elfogyassz, ezt ugyanis a testnek a legkönnyebb megemészteni. Aztán edzés után jöhet a reggeli második része, a fehérje, a gyümölcs - amire csak vágysz.

Tapasztald ki, mi a te testednek a legjobb, mitől működik a leghatékonyabban - reggel!