
Hallottál már a kávélisztről? Ez a legújabb szuperkaja!
Amúgy is, egyáltalán mi az a kávéliszt?
Értelemszerűen arra használják, amire a búzalisztet is, tehát süteményeket, palacsintát, kenyeret sütnek belőle. (Egyébként nem lehet érezni a kávé ízét a sütikben, ha ebből az anyagból készülnek). Ezen kívül levesek, szószok sűrítéséhez is lehet alkalmazni őket, az állaga nagyjából a kakaóporéhoz hasonlít.
Miért ennyire népszerű? Mert gluténmentes, így lisztérzékenyeknek tökéletes lehet, különösen akkor, ha valamiért az amarántot vagy a mandulalisztet is kerülniük kell. A kávéliszt egyébként teljes kiőrlésű, így stabilizálja a vércukrot. Egy evőkanálnyi csak 34 kalóriát tartalmaz és több mint 5 gramm rostot, szóval csökkenti a koleszterinszintet is. Mivel ennyire gazdag rostban, érdemes lehet más liszttel keverve használni.
Ezen kívül antioxidánsokat is tartalmaz, így erősíti az immunrendszert. A kávélisztben ráadásul több ilyen immunerősítő anyagot találni, mivel alacsonyabb hőmérsékleten pörkölik. Szerencsére (vagy a kávéimádóknak inkább sajnos) nincs benne annyi koffein, mint egy csésze feketében, szóval azt ne várd, hogy a muffin elfogyasztását követően éberebb leszel.
Olvasnál még a témában?