kávé, zöld tea,

Kávé vagy zöld tea? Melyikkel járok jobban a futás előtt?

Forrás: Unsplash/Brigitte Tohm
Kávé nélkül képtelen vagy reggel bárhová is elindulni, de egy ideje azon jár az eszed, hogy talán érdemes lenne átváltani a zöld teára?

A kávé vagy a zöld tea jobb futás előtt? Ez itt a nagy kérdés. Mivel mindkettő tartalmaz koffeint, így az állóképesség szempontjából ugyanúgy hatásosak, ráadásul a koffein az edzés okozta fáradtságot is csökkenti, illetve az edzés utáni izomfájdalmak ellen is nagyszerű.

Ám az, hogy a kettő közül melyik a hasznosabb futóedzés előtt, függ attól is, hogyan hat rád a koffein, milyen távra indulsz, mennyire kell pörögnöd. Plusz a koffein diuretikus hatású, vagyis vizelethajtó, így ezzel sem árt számolni edzés előtt. Emellett míg kávéból elég egy gyors espresso, addig egy nagyobb adag zöld tea az, aminek a koffeintartama már számottevő.

Melyikben van több koffein?

A válasz nem egyszerű, mert nem mindegy, milyen fajta kávét vagy teát iszol. De általában véve a kávé koffeintartalma a háromszorosa a zöld teáénak: egy 2 decis bögre kávé 96 mg koffeint, míg ugyanennyi zöld tea 29 mg koffeint tartalmaz.

Kávé edzés előtt

A kávézásnak számtalan pozitív hatása van a teljesítményedre, ezt korábban ki is fejtettük:

kávé, ital,
Forrás: Unsplash/ Devin Avery

A kávéban található klorogénsav lassítja a szénhidrátok felszívódását, ami hosszútávfutóknak kifejezetten hasznos. Emellett a klorogénsav támogatja a szív-és érrendszeri működést, normalizálja a vércukorszintet, csökkenti a szénhidrátok zsírrá alakulását.

A hosszú távok mellett az intenzív, gyorsító edzések előtt is nagyon jót tesz a kávé, mert mentálisan erősít, képes leszel jobban fókuszálni tőle.

Miért jó a tea?

Sokan az ellazulással, a lenyugtatással kötik össze a teázást, ám más miatt érdemes teázni edzés előtt: a zöld tea magas antioxidáns tartalmú, ami nagyon fontos a szív és érrendszer számára, erősíti az immunrendszert és a rák ellen is hatékony.

A zöld tea egyik fő hatóanyaga az EGCG (epigallokatin-gallát), a katekin, ami élénkítő hatással van az anyagcserére a zöld tea koffeintartalmával együttesen. Zsírbontó tulajdonsága is közismert, a zsírt energiává alakítja, ami hasznosulhat a futás során is, tehát a tea is nagyszerű választás edzés előtt.

Arra viszont figyelj, hogy vízhajtó mindkét opció, így az elfogyasztásuk után hagyj időt magadnak, illetve ha teázol, abból egy bögre bőven elég lesz, különben túl sokszor kell majd megállnod a reggeli edzés alatt!

Rekord mennyiségű kupon a JOY-napokon!

Ideje új kávégépet venni, vagy szuper, új kávéfajtákat kipróbálni! A JOY-napokon most nagy kedvezményekkel vásárolhatsz a Nespresso kínálatában!

Országszerte több, mint 500 kupon elérhető a kedvenc márkáidnál a JOY-napokon, online formában is, hogy minél biztonságosabban vásárolhass! Válogass kedvedre hazai alkotók és vállalkozások kínálatából is 10-70%-os kedvezménnyel!