tojás, húsvéti tojás, hímes tojás, fehérje, egészséges táplálkozás,

Nézzük a húsvét egyik legjellegzetesebb szimbólumát, a tojást, és vizsgáljuk meg, kell-e nekünk, futóknak!

Forrás: Getty Images
A tojás amolyan ki ne hagyjuk az étrendből, de vigyázzunk is vele alapanyag volt jó darabig: a félelmet leginkább a sárgájában lévő magas koleszterinszint okozta, ugyanakkor fehérjetartalma miatt mindig kitüntetett helye volt a tányéron.

A tojás talán a leginkább felismerhető étel bármilyen nemzetiségű élelem alapanyagaként tálalják. A tyúktojás a legnépszerűbb, világszerte ebből fogy a legtöbb. Ez idő tájt nemcsak megesszük, hanem festjük, faragjuk-hímezzük, különböző módokon dekoráljuk, olykor komoly művészi minőséget képviselő alkotások tárgyaivá válnak. A húsvéti asztal elmaradhatatlan része! De mi lenne velünk egy tojás nélküli világban! A sütemények nem lennének ugyanolyanok, a reggeli sokkal egyoldalúbb lenne, a palacsinta és a galuska fakóbb és tömörebb, a madártej pedig biztosan csak egy képtelen fogalom lenne.

A tojás rendkívül sokoldalúan elkészíthető, ha csak arra gondolunk hányféle verzióban főzhető, süthető és milyen jól illeszkedik hozzá számos zöldségfajta. Keményre főzve például használható szendvicsekhez, salátákhoz, főzelékekhez, kence készíthető belőle, töltelék alapanyaga lehet aprítva vagy egészben vagdaltba dolgozva.

Futóként a tojás rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár!

A tojás által biztosított fehérje nagyon magas minőségű, teljes értékű fehérjének számít, minden szükséges aminosavat biztosít, és nagyon könnyen felszívódik a szervezetben. Emiatt kiváló választás edzés utáni étkezések során, mert elősegíti az izomnövekedést, és hatékonyan helyreállítja azokat az izomrostokat, amelyek az edzés során fokozott igénybevételnek voltak kitéve. A magas fehérje tartalmú ételek nagyon laktatóak, a fehérje felszívódása hosszabb ideig tart, mint például a szénhidráté. Tanulmányok azt mutatják, hogy azok, akik fehérjével, különösen tojással kezdik a napjukat, könnyebben fogynak vagy tartják meg a súlyukat, mint azok, akik magas szénhidráttartalmú reggelit, például pékárut fogyasztanak.

tojás, tojásétel, egészséges táplálkozás, húsvét, fehérje,
Forrás: Getty Images

Ne hagyd ki a sárgáját sem!

A tojássárgája B8-vitaminban, a kolinban rendkívül gazdag, ennek a gyulladások csökkentésében van szerepe, illetve fogyasztása jobb neurológiai funkciókat eredményez. A tojássárgája tartalmaz zsírt, különösen koleszterin formájában, ám egyre nő azoknak a tanulmányoknak a száma, amelyek azt mutatják, hogy a HDL koleszterin fogyasztása, ami található a sárgájában, biztonságos, mert eltávolítja a zsírlerakódásokat és védelmet nyújt a szívbetegségekkel szemben.

tojás, tojásételek, tojás sárgája, fehérje, koleszterin, egészséges táplálkozás,
Forrás: Getty Images
A tyúktojás körülbelüli kalória és tápérték adatai:

- 1 darab tojás (kb. 53g) 76 kalóriát, 6,7 gramm fehérjét, 5 gramm zsírt és 0,4 gramm szénhidrátot tartalmaz.
- 100 gramm fehérjében körülbelül 52 kalória van, 10,9 gramm fehérje, 0,17 gramm zsír és 0,73 gramm szénhidrát található.
- A sárgája önmagában még magasabb fehérjebázis: 100 grammjában közel 16 gramm fehérje van, 26,5 gramm zsír és 3,6 gramm szénhidrát, összkalóriája 322 gramm.

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft