dehidratáció,vízivás

Izzadni jó, kompenzálni viszont nagyon kell: vedd komolyan, ha dehidratált a tested!

Forrás: GettyImages
Általában a meleg hónapokban téma a folyadékfogyasztás és a dehidratáció, pedig a helyzet az, hogy az év 12 hónapjában fontos lenne ezekre figyelni – különösen akkor, ha valaki sokat sportol, és izzadással sok vizet veszít a teste. A következő jeleket egy futónak TILOS figyelmen kívül hagynia, mert a dehidratáció nagyon súlyos következményekkel is járhat.

Inni nem csak akkor kell, amikor szomjúságot érzel, az ugyanis már csak egy végső jele a szervezetnek. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel amellett, hogy az anyagcserét segíti, hozzájárul a salakanyagok mielőbbi távozásához, frissen tartja az agyat, csökkenti az éhségérzetet. Az ajánlások általában eltérőek, abban viszont a legtöbb szakértő egyetért, hogy az egészen minimális napi folyadékbevitel 2-2,5 liter, amit célszerű szénsavmentes ásványvízből pótolni. Erre jöhetnek a gyógyteák, a magas víztartalmú gyümölcsök, zöldségek, levesek – ha ez mind megvan, akkor rendben működik a szervezet. Ám a magasabb hőmérséklet, a rendszeres testmozgás, a testsúly mind számítanak, így ha tényleg sokat edzel, s azáltal sokat is izzadsz, akkor érdemes jelentősen növelni a folyadékbevitelt.
Egy 2017-es kutatás szerint az amerikaiak 75%-a dehidratált, ami hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezet. A következő jelekre érdemes kiemelten odafigyelni, pláne akkor, ha sportos, aktív életet élsz!

A bőr jelez

Nem csak a melegben, izzadással veszítünk vizet, de télen, a száraz, hideg időben is. Ha az ajkaid gyakran kicserepesednek, ne új ajakápolót válassz, hanem kezdj el inni, jó sokat! De a száraz, érdes, kipirosodó, kisebesedő bőr is azt mutatja, hogy túlságosan keveset iszol.

A vizelet színe árulkodó

Talán ez az egyik legárulkodóbb és leginkább egyértelmű jel. Hiszen aki keveset iszik, az keveset is jár mosdóba, ha pedig sötétsárga vagy borostyánszínű a vizeleted, akkor biztos, hogy dehidratált vagy. Minél világosabb, áttetszőbb a vizelet, annál egészségesebb a test. Ennyi az egész!

Éhség és szomjúság

Nem csak akkor kell inni, ha szomjas vagy, hanem akkor is érdemes, amikor éhséget érzel. Ez ugyanis szintén a dehidratáció egyik jele, ha pedig kifejezetten a szénhidrátok után sóvárogsz, akkor biztos, hogy kevés volt az aznap elfogyasztott folyadékmennyiség. Persze ez nem azt jelenti, hogy ha éhes vagy, mindig inni kell, de ha a test megkapja a megfelelő mennyiségű folyadékot, akkor kevésbé valószínűek az éhségrohamok.

ivás,vízivás,folyadékbevitel,dehidratáció
Forrás: GettyImages

A vérnyomást is figyeld

A vér körülbelül 55 százaléka folyékony – a vízvesztés csökkentheti a vérmennyiséget és hatással van a vérnyomásra is. Az Amerikai Szív Szövetség például az alacsony vérnyomás egyik legfőbb okának a dehidratációt jelöli meg – a magasabb folyadékbevitellel azonban sokat segíthetsz az optimalizálásában.

Fejfájás és fáradtság

Kutatások szerint már az egészen enyhe dehidratáció is fejfájással jár, az ok pedig az alacsony vérnyomás, amit a túl kevés folyadék okozhat. De az állandó fáradtság, levertség, rosszkedv, enyhe depresszió, szorongás, folyamatos feszültség is a dehidratáció jele, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Különösen akkor, ha úgy érzed, alszol eleget, napközben is tudsz pihenni, mégis állandóan kimerült vagy. A megfelelő hidratálás azonban biztosítja a magasabb energiaszintet.

Nem megfelelő agyi funkciók

Az agy több mint 70 százaléka víz. Huszonéveseken végzett kutatások azt mutatták, hogy a kiszáradás lassítja az agyi funkciók bizonyos típusait, befolyásolhatja az éberséget, a koncentrációt és a memóriát: a vizsgálat résztvevői több hibát követtek el a vizuális és a memóriatesztek során, amikor kevés folyadékot ittak. De készült már tanulmány arról is, hogy a dehidratáció hatására az emberek több hibát vétenek az utakon – lassabb a reakcióidejük, a koncentrációs képességük.

Szédülés, ájulás, szívproblémák

Ha hirtelen felálláskor vagy felüléskor szédülni kezdesz, akkor valószínű, hogy leesett a vérnyomás, amit okozhat a kevés folyadék is. A gyorsuló szívverés és az egyre szaporább légzés is a dehidratáció jelei, ám ezek már a súlyosabbak közé tartoznak. A megfelelő folyadékfogyasztás viszont növeli a vérmennyiséget és normalizálja a pulzust is.

Székrekedés

Ha azt veszed észre, hogy egyre lassabb az emésztésed, gondokat okoz a rendszeres székelés, netán fájdalmas is, akkor valószínűleg ehhez a kevés folyadéknak is köze lehet. Ne várd meg, míg a székrekedés komoly bajokat okoz – ügyelj a folyadékbevitelre!

A cikket eredetileg a Runner's World 2020/02 lapszámában találod sok más hasznos tartalom mellett!