főzelék, édesburgonya,

Unod a leveseket, a grillezett zöldségeket, salátákat? Mutatunk 2 isteni, tartalmas főzeléket!

Forrás: Unsplash/Taylor Kiser
Próbálsz kevesebb húst, és sokkal több zöldséget enni - nem csak a veganuár miatt? A következő 2 receptet megéri kipróbálni!

Ideje elrugaszkodni attól, hogy a főzelékbe sok liszt kell, zsír és lehetőleg valami hús, pörkölt, fasírt.... A főzelék lehet másképp is tápláló, egészséges, ráadául egy nagy pluszpont jár nekik azzal, hogy könnyű előre megfőzni egy nagy adagot, így több napig is simán fogyaszthatók.

Gyermekkorom óta ki nem állhattam a főzelékeket, talán épp a rengeteg krumpli és pörköltszaft miatt, ám jó ideje rájöttem már, hogy az újhullámos variációkat bizony nagyon, de nagyon imádom. 2 kedvenc téli receptemet meg is osztom veletek!

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

Édesburgonyás sárgaborsófőzeék

Rengeteg hüvelyest fogyasztok, az édesburgonya hatalmas kedvencem, így tavaly arra gondoltam, miért ne vegyítsem a kettőt. Szokatlanul hangzik, de nagyon eteti magát! Először sütőtökkel próbáltam ki, de édesburgonyával lett igazán finom!

Hozzávalók:

500 gramm száraz sárgaborsó

1 nagyobb édesburgonya

1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma

chilipaprika, római kömény, só, bors

kb 250 ml kókusztej

1.5 liter alaplé

füstölt lazac, koriander, petrezselyem - opcionális

Így készítsd el!

Pirítsd üvegesre egy kis kókuszzsíron a hagymát, majd dobd rá az apróra vágott fokhagymát, és amikor illatozik, mehet rá római kömény ízlés szerint. Én jól megszóróm, egy nagyon kicsit hagyom illatozni, pirulni, utána megy bele a felkockázott édesburgonya. Picit megpirítom, beleteszem az átmosott sárgaborsót, felöntöm alaplével, sózom, borsozom, és addig főzöm, míg nem puhul meg a borsó - ez van, hogy 50 percet is igényel. Ha kész van, egy merőkanálnyit leturmixolok belőle, kikeverem a kókusztejjel, visszaöntöm és rottyantok rajta egyet. Gyakran pirítok rá serpenyőben vékonyra csíkozott füstölt lazacszeletkéket, mert remekül kihozza az édes főzelék ízét. Általában friss korianderrel vagy petrezselyemmel tálalom. Mennyei!

főzelék, cékla,
Forrás: Unsplash/ Monika Grabkowska

Céklafőzelék tormával

Télen érdemes a gyökérzöldégeket előnyben részesíteni, hiszen a friss idényzöldségek híján ezekből könnyen, és viszonylag jó áron lehet gazdálkodni. A célka nem csak köretnek kiváló - mennyei főzelék is készülhet belőle!

Hozzávalók:

0.5 kg cékla

4 nagyobb sárgarépa (de kipróbálhatod sütőtökkel is)

1 fej vöröshagyma (póréhagymával is készítettem már, isteni!)

2 gerezd fokhagyma

olívaolaj

3 dl alaplé

1 rizstejszín, ha nem vagy vegán, a natúr vagy görög joghurt is megfelelő

fél ujjnyi torma lereszelve, ha ecetes tormád van otthon, 2 kávéskanál mehet belőle, akkor viszont nem kell citromlé.

szárított/friss gyömbér

só, bors, citromlé, friss petrezselyem

Így készítsd el:

Csomagold be az alaposan megmosott, besózott céklákat egyesével alufóliába, és 200 fokon süssd őket puhára. Nagyjából egy óra kell majd hozzá, de ha nagyobbak a céklák, ez tovább is eltart. Negyed órával azelőtt, hogy kész lennél velük, dobd be a sütőbe a megpucolt, felkockázott répákat is. De ha sütőtököd van otthon, vagy édesburi, az is remek megoldás a céklához. Ha kész van a cékla, miután kihűlt, szedd le a héját és kockázd fel. Pirítsd üvegesre a hagymát, mehet bele a felaprított fokhagyma, fél perc múlva pedig só, majd a gyömbér ízlés szerint, a bors, az alaplé és a reszelt torma. Kicsit rottyantsd össze, majd lassan keverd hozzá a tejszínt vagy a joghurtot. Ha kész, mehet bele a sült cékla a sárga zöldséggel együtt, kicsit forgasd át, locsold meg egy kevés citromlével. A répa vagy a sütőtök édességétől függően adhatsz még hozzá egy kis barnacukrot is, nagyon jól áll ez is a főzeléknek. Ha ennél hozzá valami fasírt-szerűt, mi vegyes zöldséges tócsnival készítjük. Mennyei!