Borítókép: Érdemes IR-es futóként 160 gramm szénhidrátos diétát tartani? Szakértőnk elmondja!

Érdemes IR-es futóként 160 gramm szénhidrátos diétát tartani? Szakértőnk elmondja!

Egészsen logikus okai vannak annak, ha nem ez a megfelelő diéta IR mellett.

Kedves Éva!

IR-esként futok és biciklizem (mountain bike) heti ötször edző által adott edzésterv szerint. 160 g ch-s diétát tartok, de nem tudom, ilyen sportterhelés mellett ez elég-e, és ha nem, akkor mivel egészítsem ki. Ezen kívül szeretnék személyesen is tanácsot kérni, ha van rá lehetőség.

Köszönettel előre is, P. Á.

Szakértőnk, MacPherson Éva válasza:

Kedves P. Á.!

Bár az élettani adatait nem ismerem, de az egészen biztos, hogy ilyen sportterhelés mellett a napi 160 gramm ch bevitel kevés. Sem az IR-hez szükséges egyensúlyt, sem a sportteljesítményhez szükséges energiát nem tudja biztosítani vele. A lényeg az lenne, hogy a saját élettani adataihoz igazítva (életkor, testsúly, nem, egészségi állapot, stb.), és
figyelembe véve a sport közbeni felhasználást is, határozzunk meg egy napi szükséges ch bevitelt. Fontos továbbá ennek a mennyiségnek az étkezések közötti megfelelő szétosztása, a bevitt ch minősége, mindezt hozzá igazítva az edzésekhez.

Szívesen segítek Önnek, de nem vagyok dietetikus. A praxisomban 90%-ban IR-es betegeket kezelek, nagyrészt sportolókat. Talán kevésbé ismert tény, hogy a helytelen táplálkozás mellett végzett intenzív sporttevékenység többek között az inzulinrezisztencia kialakulását, rosszabbodását is okozza.

A www.airmid.hu oldalamon talál hozzám elérhetőséget a kapcsolat menüpontban, és ott meg tudjuk beszélni a továbbiakat.

Üdvözlettel: MacPherson Éva

Ha neked is van kérdésed Évához, itt felteheted. Többi szakértőnkkel ide kattintva ismerkedhetsz meg.