keto, intermittent fasting,

Időszakos böjtölés Keto-módban: kombinálhatom a két legnépszerűbb diétás módszert?

Forrás: getty images
Az utóbbi évek legelterjedtebb fogyókúrás módszerei között az élen jár a keto és az időszakos böjtölés, vagyis az intermittent fasting. Felmerül a kérdés, mi történik, ha a kettőt kombinálom - és érdemes -e egyáltalán?

Mielőtt eláruljuk, mi a szakértők véleménye erről a párosról, szeretnénk leszögezni, hogy fogyókúrák ide, diéták oda, mi mindenképp az egészséges, kiegyensúlyozott életmód mellett tesszük le a voksunkat, hosszú távon ugyanis ezt érezzük igazán tarthatónak, célravezetőnek, és a szervezet számára a legegészségesebbnek - pláne akkor, ha valaki sokat sportol.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft

De tisztában vagyunk vele, hogy rengetegen vannak, voltak és lesznek is azok, akik inkább egy-egy diétás módszert választanak.

Manapság a ketózás és az időszakos böjtölés is kifejezetten népszerűek, ahogy a kettő kombinációja is.

Ezt kell tudnod a keto diétáról:

Ez az étkezés azt jelenti, hogy a napi bevitt kalóriák 70-80%-a zsírokból származik, mindössze 5-7% szénhidrátból és korlátozott fehérjefogyasztásból. Ha így eszel, akkor jön létre a ketózis, amikor a szervezet a zsírt kezdi el energiaként felhasználni. Ez a módszer csökkenti a vércukor és az inzulinszintet, és hozzájárul a fogyáshoz.

fogyás,diéta,
Forrás: GettyImages

Mi az időszakos böjt?

Ez azt jelenti, hogy a nap csak egy bizonyos szakaszában vannak étkezések. A leggyakoribb az a verzió, amikor nappal egy 8 órás szakaszon belül, mondjuk reggel 8 és délután 6 között ehetsz több alkalommal, 4 óra után azonban reggel 8-ig nem eszel semmit. Így 16 órája lesz a szervezetnek a pihenésre. Ennek a módszernek is vannak jótékony hatásai, azokat korábban itt szedtük össze:

Felmerül a kérdés, mi van akkor, ha a hatékonyabb súlyvesztés érdekében kombináljuk a két diétát, és szabad -e egyáltalán? A válasz egyértelműen a NEM, ennek pedig a következő okai vannak:

  • Nincsenek még olyan kutatási eredmények, amik bizonyítják, hogy a két diéta egyidejűleg való alkalmazása milyen hatással van a szervezetre.
  • Már maga az, hogy péládul a keto diéta hosszú ideig tartó követése nagyon szigorú, és sok fontos vitamin, ásványi anyag nincs meg benne. Ha ugyanis nem jól tartod a ketót, a túl sok zsír és hús, a kevés zöldség azt eredményezi, hogy a ketózis nem jön létra megfelelően - vallja Mark Sherwood, az oklahomai Funkcionális Orvostudományi Intézet szakértője.
  • A sokszor tápanyagszegény táplálkozás időbeli korlátozással megspékelve a szakértő szerint túl sok stresszt helyez az emberre, az állandó kalória és tápanyagdeficit az idegességgel kombinálva túl sok stresszhormon, adrenalin termelődését válthatja ki.

Ha mindenképp égsz a vágytól, hogy diétázz, válaszd az időszakos böjtöt, aminek kevesebb a kockázata. A keto sokkal keményebb, nehezebben tartható, ráadásul cukorbetegeknek, vagy az arra hajlamosaknak, magas vérnyomással és inzulinproblémákkal küzdőknek nagyon veszélyes lehet.