böjt, időszakos böjt,

Időszakos böjtölés a hétköznapokban - praktikus tippek, ha belevágnál

Forrás: Unsplash/ David B Townsend
Az időszakos böjt, vagyis az intermittent fasting egy nagyon népszerű fogyókúrás módszer évek óta - de hogyan tartható ez a hétköznapokban?

2013 óta népszerű az időszakos böjt: David Zinczenko és Peter Moore „The 8-Hour Diet” című írásával indult hódító útjára. A két szerző a könyvben azt állította, ha az összes ételt, amit egy nap magunkhoz veszünk, 8 órán belül elfogyasztjuk, az drámai fogyást eredményez.

Elég hamarosan olyan hírességek, mint Hugh Jackman, Beyoncé, Nicole Kidman, Miranda Kerr és Benedict Cumberbatch is sikeresnek ítélték a diétát, mellette pedig számos kutatás készült a módszerről, melyek kimutatták, hogy az IF:

  • segíti a fogyást,
  • javítja az anyagcserét,
  • erősíti az immunrendszert.

Persze nekünk, ellentétben a sztárokkal, nincs, aki naponta főzzön, étrendet összeállítson, elvégezze helyettünk a bokros teendőinket - ám az időszakos böjt elég jól beilleszthető egy normális ember napi rutinjába is.

Mutatjuk is, hogyan kezdj bele!

1. Alaposan olvass utána!

Olvass el jópár cikket a témában, és ha van lehetőséged, konzultálj az orvosoddal róla. Csak hogy tudd, alacsony vércukorszinttel a szakemberek nem javasolják a módszert.

2. Találd vagy tapasztald ki, neked melyik módszer működik!

Nemrég össze is szedtük az időszakos böjt azon alcsoportjait, amikből érdemes szemezgetni:

Általános tapasztalat, hogy a legtöbben a 8/16 órás módszerrel próbálkoznak, vagyis egy 8 órás étkezési ablakban esznek, és 16 órát pihen a szervezetük. Az viszont, hogy a nap melyik szakában van ez a 8 óra, az abszolút a napirendedtől függ, de a déltől este 8-ig tartó táplálékfogyasztás nagyon népszerű.

Ha ez is megvan, ideje belevágni!

böjt, módszer,
Forrás: Unsplash/ Thought Catalog

Az IF nehéz lehet, főleg az elején.

Ezt jó, ha tudod. Fáradtság, ingerlékenység, stressz - ezek mind felléphetnek az első időkben, ám ez elég gyakori a legtöbb olyan módszernél, ahol szabályozva van az étkezés. Dr. Amy Lee, a Nucific vezető táplálkozási szakértője szerint pont ezért érdemes egy ütemtervvel indítani - nem kell azonnal 100%-osan belevetni magad!

Ezt úgy érheted el, ha eleinte minden nap csak egy kicsit csökkentesz az étkezési ablakon - vagyis az első pár napban mondjuk nem a szokásos módon, reggel 8-este 9ig eszel, hanem mondjuk 10-7 között, utána folyamatosan szűkíted ezt az időintervallumot, amíg el nem éred a 8 órás ablakot.

Hidratálj sokat!

A böjt ideje alatt folyamatosan hidratálni kell, de nem ízesített levekkel: sima vízzel és natúr gyógyteákkal.

Lassan és gyakran egyél!

Ha megvan a 8 órás étkezési ablak, akkor ebben az időszakban lassan és gyakran egyél. Rofkahr azt javasolja, hogy törekedj arra, hogy 3 óránként étkezz a 8 órás ablakon belül, hogy meglegyen a megfelelő kalóriabevitel. Ne feledd, hogy az IF veszélyes lehet, ha nem éred el az ajánlott napi kalóriabevitelt.

Tervezz be egészséges, tápláló ételeket!

Bár lehet, hogy kísértésbe esel, hogy megkóstold kedvenc nasijaidat, amint a böjt ideje lejár, próbálj meg ragaszkodni az egészséges étrendhez fehérjékkel, gyümölcsökkel és zöldségekkel.

Készítsd el időben az ételeidet!

Ha kell, készült elő a hétvégén, vagy este, de tervezz előre, ez sokat segít, hogy ne csábulj el, és hogy tartani tudd a 3 óránkénti étkezést.

Ne felejtsd el a jó zsírokat!

Alicia Galvin dietetikus azt javasolja, hogy napi szinten szerepeljenek egészséges zsírok a menüben: olívaolaj, kókuszzsír, avokádó a nap utolsó étkezésében, hogy a vércukorszint egy éjszakán át állandó maradjon.

Ha nem alszol jól, fejezd be!

Az IF módszer szakértője, Cynthia Thurlow szerint hagyd abba az időszakos böjtölést, ha az ront az alvás minőségén hosszú távon. Ez ugyanis mindennek az alapja!

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft

Ha úgy érzed, itt az idő, vágj bele - de adunk még egy kis segítséget hozzá!