retek, hónapos retek

Ami ne maradjon ki az étrendedből: a hónapos retek

Forrás: Getty Images
Tele van vitaminokkal, az íze különleges - egyél rendszeresen retket!

A retek – trendi szóval élve - egy igazi superfood, és sokféle fajtája létezik, ott a vajretek, feketeretek vagy épp jégcsapretek. Legnagyobb kedvencünk a piros gumós hónapos retek, amit a tavasz-nyári szezonban érdemes rendszeresen fogyasztani! Magas a C-, B-, K-vitamin, vas, magnézium és cink tartalma, és glükozinolátokat is rejt magában. A piros héja pedig antocianint tartalmaz, ez az anyag megtalálható a piros bogyós gyümölcsökben is, magas antioxidáns hatással bír.

100g retekben 16 kalória, 0,7g fehérje, 0,1g zsír és 1,9g szénhidrát van, a glikémiás indexe pedig 15.

De miért is hasznos a retek a szervezetünk számára?

  • Magas C- és B-vitamintartalma miatt rendkívül jól erősíti az immunrendszert többek között azáltal, hogy a fehérvérsejtek termelődését serkenti, és azt is, hogy azok hatékonyan lássák el a feladatukat.
  • A rákmegelőzésben is fontos szerepe van, antioxidánstartalma miatt harcol a szabad gyökök ellen, a glükozinolátok pedig fogyasztással izotiocianátokra bomlanak, amikről patkányokon és egereken végzett kísérletekből kiderült, hogy akadályozzák a rákos sejtek terjedését.
  • A retek gazdag még rostokban, főként ligninben, ami egy oldhatatlan rost. Ahogy az oldhatatlan rostok áthaladnak az emésztőrendszeren, érintetlenek maradnak, és felszívják a folyadékot, a salakanyagokat és a természetes emésztési folyamat során keletkező melléktermékeket. Ezzel segítve a székrekedés és más emésztési problémák megelőzését.
EXTRA TIPP

A hónapos retket fogyaszthatod a reggeli pirítósodhoz, rántottádhoz vagy éppen salátába, de próbáltad már grillezve vagy sütve? 15 percig érdemes 220 fokon sütni a sütőben (de figyeld, és amikor már barnul, akkor van kész), így az édeskés íze még jobban kijön, a csípőssége viszont csökkent. Próbáld ki!

retek, retek grillen
Forrás: Getty Images