novenyi ital

Hogyan válassz növényi italt?

Forrás: Getty Images
Bármilyen okból kifolyólag döntesz úgy, hogy a tehéntejet növényi italra cseréled, érdemes körültekintően válogatnod a boltok polcain, hogy megtaláld a számodra legoptimálisabb alternatívát.

Az elmúlt években megsokszorozódott a növényi tejhelyettesítő italok kínálata, így már több tucat típus közül tudsz válogatni, de érdemes alaposan megnézned vásárlás előtt a termékcímkét, ugyanis nagy különbségek is lehetnek egy-egy termék között.

Tápanyagtartalom

A tápanyagtartalom nagyon változó az italok közt, hiszen míg egy olajos magból készült verzió inkább zsírt, úgy egy gabonából készült verzió inkább szénhidrátot tartalmaz. Éppen ezért, a zab- és a rizsital edzés utáni szénhidrátpótláshoz jó választás a turmixba, de fogyókúra esetén érdemes számolni a magasabb szénhidráttartamával. Fehérjetartalom szempontjából a szója- és borsóital, ami a leginkább közel áll a tehéntejhez.

novenyi italok, tapanyagtartalom

Van-e benne kalcium?

A legtöbb gyártó tudatosan dúsítja kalciummal a termékeit, viszont mivel ez nem kötelező, így érdemes vetni egy pillantást a csomagolásra, hogy az általad választott termék tartalmaz-e extra kalciumot. Ha nem fogyasztasz semmilyen tej-és tejterméket, válaszd a kalciummal dúsított verziót, és építs be rendszeresen kalciumban gazdag élelmiszereket az étrendedbe - ilyen például a mák, mandula, dió, brokkoli, fodros kel, fehér bab, aszalt füge.

Miből van?

Egyelőre sem közösségi, sem nemzetközi szintű jogi szabályozás nincs a tejhelyettesítő italok összetételére. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nincs szabályozva például, hogy hány százalékban kell mandulát tartalmaznia egy mandulaitalnak, hogy kell-e kalciummal dúsítani a terméket, vagy hogy szabad-e hozzáadni cukrot, mesterséges adalékanyagokat vagy sem. Gondosan nézd át az összetevők listáját, és válassz olyan terméket, ahol minél egyszerűbb a lista, kevés alapanyagból áll a termék, és nem tartalmaz extra hozzáadott cukrot.

A legjobb opció a házi

Sokan döntenek úgy, hogy saját maguk készítik el a reggeli kávéba valót. A növényi italkészítők már bárki számára elérhetőek, és egyszerűen, saját ízlésnek megfelelő receptúrák készíthetőek el vele, a bolti ár töredékéért.

novenyi ital
Forrás: Getty Images