Borítókép: Folyadékbevitel víz nélkül: 6 friss alapanyag, ami remekül hidratál

Folyadékbevitel víz nélkül: 6 friss alapanyag, ami remekül hidratál

Forrás: getty images
Szakértők szerint a nőknek legalább 2, a férfiaknak pedig legalább 2.5 liter vízre van szükségük naponta a szervezetük optimális működéséhez. Sportolóként pedig akár ennek duplája is lehet a napi javasolt mennyiség, hiszen az izzadással sok folyadékot veszít a szervezet.

Mivel a testünk 60 százaléka vízből áll, ez az anyag elengedhetetlen a megfelelő működéshez. A jó öreg H2O ugyanis fontos a méregtelenítésben, a tápanyagok sejtekhez történő eljuttatásában is. Emellett a fehérjeszintézist is elősegíti, így elengedhetetlen az izmok megtartásához, vagy az izomtömeg növeléséhez. Az energiaszintre is kihat a szervezetben lévő víz mennyisége, biztos te is észrevetted már, hogy ha dehidratált vagy, még egy laza, rövid futás is nehezebben megy.

Futóként pedig különösen érdemes odafigyelni arra, hogy megfelelően hidratált legyél, hiszen a szervezetben lévő folyadék mennyisége a teljesítményre is hatással lehet. Nem véletlen, hogy minden versenyfelkészüléssel és regenerációval foglalkozó cikkben szerepel az, hogy figyelj a folyadékbevitelre.

Érdekesség, hogy egy amerikai szervezet szerint a vízfogyasztás 80 százaléka származik italokból, 20 százaléka pedig ételekből. És itt nem feltétlenül a levesekre kell gondolni, hanem olyan alapanyagokban, melyek sok vizet tartalmaznak, emiatt hidratálnak. A friss zöldségek és gyümölcsök pedig a folyadék mellett élelmi rostokkal is ellátnak, melyek fontos szerepet játszanak a fogyásban, megfelelő anyagcserében. Emellett elektrolitokban és vitaminokban is gazdagok, szóval könnyedén egészségesebbé tehető velük az étrend. Ha felkeltettük az érdeklődésedet, akkor lapozd végig a galériát és válogass a következő hidratáló alapanyagokból: