edzés, evés,

5 elég gyakori hiba az edzés utáni étkezésben

Forrás: Getty Images/ South_agency
Sokat edzel, úgy érzed, jól eszel, mégsem jön a várva várt hatás? Simán lehet, hogy nem jól rakod össze az edzés utáni menüt - Camila Laranja táplálkozási szakember szerint a következőkben lehet a hiba!

Túlevés, hogy visszatöltsd az energiaraktáraidat

Nagyon gyakori, hogy edzés után ránk tör a farkaséhség, de mivel edzettünk, hajlamosak vagyunk elhinni, hogy megérdemeljük a több ételt. Ez azonban csak egy mítosz, mert a céltól függően az edzés utáni étkezés túlzásba vitele zsírfelhalmozódáshoz vezethet, és veszélyeztetheti a fogyást. Edzel, és fogyni akarsz? Pont a sport okozza a kalóriadeficitet - ne akard kiegyenlíteni!

Túl sok a szénhidrát

Az edzés utáni szénhidrátszükségletet a mai napig sokan vitatják, de tudd, hogy a túl sok belőle is árthat neked! Ezenkívül a fent említett edzés utáni éhséget fokozhatja a túlzott szénhidrátbevitel, és ez különösen igaz a finomított cukrok esetében. Ennek oka az, hogy a finomított szénhidrát aktiválhatja szervezetünkben a vágyat, hogy több szénhidrátot vagy édességet és cukrot fogyasszunk. Szóval ehetsz szénhidrátot, de bánj vele csínján!

Nem eszel elég fehérjét

Edzés után egyszerűbb banánnal jóllakni, mint mondjuk egy húsos ételt összedobni? Egyértelmű, viszont a fehérjére ilyenkor nagy szükség van, pláne, ha céljaid vannak. Még akkor is, ha a cél nem a hipertrófia (izomtömeg -növekedés), fontos az izmok számára sport után a fehérje. Még azok számára is, akik csak az egészség vagy a súly megtartása érdekében edzenek. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha megfelelő mennyiségű fehérjét fogyasztasz az edzés után. Érdemes megjegyezni, hogy az edzés utáni fehérje szükséges, de a napi fogyasztása ugyanolyan fontos - tehát nem elég csak ilyenkor enni, egész nap törekedni kell a normális fehérjebevitelre.

étkezés, étel,
Forrás: Unsplash/Alyson Marras

Túl sok táplálékkiegészítőt fogyasztasz

Legyen szó szénhidrát-, fehérje- vagy vitamin -kiegészítésről, mindig fontos az egyensúly és a valós igények felmérése. Ha a hipertrófia a cél, ám túl sok a szénhidrát vagy a fehérje pótlás, akkor felhalmozhatod ám a nem kívánt zsírt. Ha csak le akarsz fogyni, akkor lehet, hogy csak a fehérje bevitelen kéne változtatni, ám nem mindegy, mennyire, hiszen a túl sok is okozhat hízást.

Ami a vitaminokat és ásványi anyagokat illeti - az edzéstől és az adagtól függően - ezek szedésére nem a legjobb időpont az edzést követő időszak. Ezenkívül az olyan kiegészítők fogyasztása, mint a multivitaminok, anélkül, hogy valaki megvizsgálná a hiányokat, egészségügyi problémákhoz vezethet. Nagyon fontos, hogy azt, mit szedsz és mikor, egy szakemberrel állítsátok össze, pontosan Rád szabva!

Óvatosan az alkohollal!

Az ital ronthatja a testösszetételt, megzavarhatja a zsírégetést, sőt csökkentheti a teljesítményt és a kondíciót! Az alkohol a kortizolszint növelésével és a tesztoszteronszint csökkentésével is hat ránk. A magas kortizolszint mellett előfordulhat az izomvesztés, alacsony tesztoszteronszint mellett pedig az izomnövekedés. Ezenkívül az alkohol a vércukorszint és az inzulin emelésével ronthatja az edzés után bekövetkező zsír „égetését”.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft