cink,megfázás

Tényleg hatékonyabb és gyorsabb a gyógyulás, ha cinket szedek megfázáskor?

Forrás: Getty Images
Ha érzed, hogy beütött a krach, mindent megpróbálsz, hogy pikk-pakk meggyógyulj? Sokan elsőként a cinket javasolják, mint igazi csodaszert megfázásra, de tényleg érdemes extra dózist bevinni belőle?

Függetlenül attól, hogy gyorsan szeretnél meggyógyulni egy megfázásból, vagy csak a megelőzés érdekel, sok vény nélkül kapható gyógyszer tartalmaz cinket, ezt ugyanis igazi csodafegyvernek tartják a betegség ellen. De vajon tényleg érdemes ekkora figyelmet szentelnünk neki?

Tania Elliott, a New York-i Langone Health orvostudományi klinikai oktatója, és Natalie Rizzo professzor mondják el a tapsztalataikat.

Az extra cink szedése, illetve a cinkben gazdag ételek fogyasztása valóban hozzájárul a megfázás megelőzéséhez és a gyors gyógyuláshoz?

A Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) szerint a cink segíti az immunrendszert a baktériumok és vírusok leküzdésében. Az idegrendszer fejlődéséhez is fontos - állítja Elliot. Tehát ésszerűnek hangzik feltölteni vele a szervzetet a megfázás ellen, ám Rizzo egy dologra felhívja a figyelmet:

Arra nincs sok bizonyíték, hogy a cink szedésével megelőzhető a megfázás, arra viszont igen, hogy csökkenthető vele a betegség időtartama.
megfázás,nátha
Forrás: GettyImages

Erre bizonyíték is van: egy, a Royal Society of Medicine folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy a cink szedése 40% -kal csökkentheti a megfázás időtartamát. Ennek oka az lehet, hogy a megfázást tipikusan egy rhinovírusnak nevezett vírus okozza, amely az orrjáratokban és a torokban él, a cink viszont hasznos a vírus szaporodása ellen. A Mayo Clinic állásfoglalása szerint épp ezért a szirupos és a kapszulás formája a cinknek a leghatékonyabb, mert speciálisan ott hat, ahol eltejedne a vírus.

Egy, az Open Respiratory Medical Journalban közzétett tanulmány is rámutat arra a tényre, hogy a cink korai szedése a megfázás esetén nagyon hasznos: ha az első 24 órában szedsz belőle extra adagot, 20-40%-al lerövidíti a megfázásos napok számát.

Azonban hiába a pozitív eredmények, még nem készült olyan tanulmány, ami pontos ajánlással és adagolással tudna szolgálni: a kísérleteket ugyanis különböző adagolással és kezelési ütemtervekkel végezték. Itt az is szempont, hogy sokaknál hányingert okoz a kapszulák beszedése, illetve vannak, akiknél erős, kellemtlen ízt hagy a szájban a cink. Az viszont biztos, hogy normál esetben a nőknek 8 mg, a férfiaknak 11 mg/nap az ajánlott napi cinkbevitel, ám a maximum 40 mg-ot érdemes nem túllépni.

Az is hasznos, ha odafigyelsz arra, hogy elegendő mennyiségű cinktartalmú ételt fogyassz: az osztriga, marhahús, joghurt, a magvak, a hüvelyesek és a gabonafélék is remek forrásai: egy adag marhahús gabonával, és egy marék kesudió már nagyjából ki is elégíti a szervezet napi cinkszükségletét.

Rizzo azt javasolja, betegség esetén érdemes a cink szedéséről az orvossal konzultálni, ha pedig megegyeztek a szedésében, a szakember szerint hasznos a cink-acetátot előnyben részesíteni, ez ugyanis hamarabb felszívódik.

A cinktartalmú orrspray használatát azonban nem árt minimálisra csökkenteni, ezek ugyanis hosszú távon a szaglás romlását is okozhatják.

Van valami, amitől sokkal élvezetesebb lesz a futás: hallgass egy podcastot!