medvehagyma,étel,

Tömve rengeteg vitaminnal és minden jóval - használd ki a rövid medvehagyma szezont!

Forrás: Getty Images/Eleonora Grigorjeva
Márciustól április végéig ehetünk friss medvehagymát, ami nem is kérdés, hogy a szezon egyik szuperélelmiszere. Mondjuk is, hogy miért!

Csak pár hétig tart a medvehagyma szezonja, ezért nagyon megéri kihaszálni ezt az időszakot: nem csak salátákba, szendvicsekbe érdemes tenni belőle, de a medvehagymából készült krémleves is isteni finom, de számtalan más felhasználási módjai vannak még.

Kezdjük azzal, miért is érdemes rendszeresen fogyasztani belőle!

  • Gyomorproblémák ellen kitűnő. Segíti az emésztést, ráadásul étvágynövelő hatása is van, és bélfertőtlenítőként is kiváló. Antibakteriális és gombaölő hatású, puffadás, hasmenés ellen is hasznos.
  • Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet is - így hosszú távon hozzájárul az egészségesebb szív és érrendszer kialakításához.
  • Torokproblémák, hurutos köhögés esetén is érdemes fogyasztani - a népi gyógyászatban ezekre is alkalmazzák.
  • Jót tesz az ereknek is, fogyasztásával az érszűkület is csökkenthető.
  • Kiváló vértisztító, az anyagcserét is serkenti.
  • A klimax kellemetlen tünetei ellen is nagyon hatékony.
hagyma, medvehagyma,
Forrás: Julia Harris / EyeEm/Getty Images
Ne cseréld össze a gyöngyvirággal!

Ha nem vásárolod, hanem te magad szeded le a medvehagymát, akkor alaposan nézz utána, hogyan tudod megkülönböztetni a gyöngyvirágtól, ami akár halálos mérgezést is okozhat. Amellett, hogy a gyönyvirág virágai nagyon jellegzetesek, érdemes a szagra is figyelni - a medvehagyma jellegzetes hagymaillata nem könnyen keverhető össze mással.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft

Ezt fontos tudni!

A medvehagyma fogyasztása azoknak nem ajánlott, akik véralvadásgátlót szednek, egyes flavonoidjai ugyanis gátolják a véralvadást, ezzel pedig felerősítik a vérzést.

Használd sokszínűen!

Érdemes rengeteg receptet kipróbálni a medvehagymával, mert fantasztikus ízt ad mondjuk egy klasszikus pogácsának vagy akár a melegszendvicsednek is. Persze nyersen, salátákba is tökéletes, de mi nem tudjuk megunni a belőle készült krémlevest sem. Hatalmas kedvencünk pedig a medvehagyma pesto, ami szendvicsekhez, tésztákhoz, zöldségcsíkokhoz is mennyei. És ebben a formában legalább még tovább eláll!

Mi ezt a receptet használjuk:

Hozzávalók:

1 csokor medvehagyma

só, bors,

5 dkg parmezánsajt

fél deci olívaolaj

bazsalikom, oregánó

1 evőkanál fenyőmag vagy mandula

Így készítsd el!

A megmosott, felaprított medvehagymát és a többi hozzávalót egy késes aprítóban kicsit megforgatom, hogy még rusztikus, darabos magadjon. Kis üvegben a hűtőben tárolom.

Csak bíztatni tudunk arra, hogy használd ki a medvehagymaszezont - ez ugyanis március-április egyik legtápanyagdúsabb idényzöldsége!

Használd ki!

Kellene egy szuper turmixgép a medvehagyma pesto elkészítéséhez? A hétvégi JOY Beauty&Fit napok alatt 20% kedvezmény lesz minden megjelölt termékre a xiaomishop.hu-n. Használd ki!