lazac, hal,

Rákmegelőzés lazaccal: fontos dologra hívja fel a figyelmet egy friss kutatás

Forrás: Pexels.com/Pixabay
A táplálkozáson rengeteg dolog múlik: többek között nem csak a fogyás vagy az izomépítés miatt fontos átgondolni, mit viszünk be a szervezetbe nap mint nap, de a betegségek megelőzése miatt is érdemes gondot fordítani rá.

A D-vitamin bevitelének fontosságát nem lehet eléggé kiemelni, pláne az őszi-téli szezonban, amikor sokkal kevesebb a napfényes órák száma. Most a kutatók szerint az elegendő D-vitamin bevitel jelentősen csökkenti a bélrák kialakulásának kockázatát az 50 év alattiaknál. A szakemberek nemrég arra jutottak, hogy napi 300 NE (nemzetközi egység) D-vitamin, ami egyébként 3 pohár tejből vagy 60g lazacból is kinyerhető - a felére csökkenti a betegség előfordulását.

Szakértők szerint az eredmények tudatában a fiataloknak is egyre fontosabb figyelni arra, hogy elegendő legyen a D-vitamin bevitelük.

Az amerikai kormány által finanszírozott kutatás 94 000, 25 év alatti nőt követett nyomon, kétévente megkérdezte őket étrendjükről és egészségi állapotukról - így jutottak a fenti megállapításra.

lazac, hal,
Forrás: Pexels..com/Elif Tekkaya

A D-vitamin egészségesen tartja a csontokat, a fogakat és az izmokat, erősíti az immunrendszert, és természetes módon is hozzájuthatunk, ha elég időt töltünk napfényben úgy, hogy a nap is érje a bőrünket.

De az ősz és a tél folyamán az NHS azt javasolja, hogy pont a napfényes órák számának csökkenése miatt a felnőttek vegyenek magukhoz legalább 400 NE D-vitamint.

Ha okosan rakod össze az étrendedet, akkor az is bővelkedhet a vitaminban: az olajos hal 100 grammja körülbelül 526 NE -t tartalmaz. A világ legtöbb országában - kivéve az Egyesült Királyságban - a tehéntejet is dúsítják a vitaminnal, így az is jó forrása lehet - de a következő ételek is bővelkednek benne:

Mostanában egyre több kutatás készül a témában: a Harvard Egyetem tudósai nemrég megállapították, hogy az elmúlt néhány évtizedben csökkent a D-vitamin bevitel olyan élelmiszerekből, mint a hal, gomba, tojás és tej.

Tisztában voltak azzal is, hogy aggasztó tendencia figyelhető meg a vastagbélrák gyakoriságának növekedésében az 50 év alatti korosztályban, annak ellenére, hogy ez a típusú rák előfordulása alapvetően csökkent. De lássuk a számokat is: az Egyesült Királyságban évente körülbelül 42.000 embert diagnosztizálnak vastagbélrákkal, ebből 2500 50 év alatti.

A laboratóriumi vizsgálatok korábban összekapcsolták a D-vitamin bevitelét és a bélrák kialakulásának kockázatát, de konkrét összefüggést vizsgálatok alapján nem kerestek.

A szintén Dana-Farber Rákkutató Intézetből származó kutatók 111, 50 év alatti személyt diagnosztizáltak vastagbélrákkal, emellett 3317 bélpolipos esetet is észleltek, amelyek a vastagbél vagy a végbél belső falán lévő kis kinövések, és akár el is rákosodhatnak.

A szakemberek elemzése kimutatta, hogy a magasabb D-vitamin-bevitel összefüggésben áll a korai kezdetű vastagbélrák és a vastagbél-polipok csökkent kockázatával.

Azoknál az embereknél, akik a vitamin bevitelét a tápanyagdús étkezésből oldották meg, még kevésbé fordult elő, hogy kialakuljon az állapot, mint azoknál, akik a vitamint kiegészítők formájában vitték be.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft

A Gastroenterology folyóiratban közzétett tanulmány azonban elismerte, hogy az eredmények akár véletlen vagy ismeretlen tényezőkre is visszavezethetők, és még alaposabb kutatásokra van szükség ahhoz, hogy biztosak legyenek az összefüggések.

Dr. Kimmie Ng, a tanulmány társszerzője elmondta: "Az eredményeink azért tovább támogatják a D-vitamin bevitelének ajánlását a fiatalabb felnőttek számára az egészség és a vastagbélrák megelőzése szempontjából. Rendkívül fontos megérteni, hogy fiatalon is előfordul a betegség, de tovább kell dolgoznunk azon, hogy megalapozott ajánlásokat tegyünk az étrenddel és az életmóddal kapcsolatban, valamint azonosítsuk a magas kockázatú egyéneket, akiket a korábbi szűrés célpontjává kell tenni."

Futás 40 felett

Keresd a Futás 40 felett mellékletünket, melyben számos tippet adunk arra vonatkozólag, ha most kezdenél el sportolni, de akkor is, ha egy ideje jó ideje rendszeresen mozogsz. Hazai híres sportolók, mint Maráz Zsuzsanna, Wermescher Ildikó, Bogár János s Gajdos Tamás, akik bőven túlfutottak már a 40-en, mesélik el saját tapasztalataikat!

futás, edzés,
Forrás: Marquardmedia