Borítókép: Miért étkeznek azok a sportolók is gluténmentesen, akiknek nincs rá szüksége?

Miért étkeznek azok a sportolók is gluténmentesen, akiknek nincs rá szüksége?

Forrás: Pexels.com
Nagy divat a futók körében is.

Nemrég egy kutatás kimutatta, hogy a sportolók 40%-a gluténmentes diétát tart, noha ennyien nem érzékenyek rá. Természetesen, akinek egészségügyi gondot okoz a fogyasztása, nem tehet mást, mint hogy mellőzi, de vajon hogyan befolyásolja a teljesítményt?

Azt dietetikus szakértők már többször is elmondták, hogy akinek nincs egészségügyi oka rá, tehát semmilyen érzékenységet nem mutat, nincs értelme gluténmentesen étkezni. Fölösleges, macerás, és semmilyen pluszt nem ad. Mégis, nagyon divatos, és a futók között is jó páran vannak, akik „csak úgy” fogyasztanak gluténmentes ételeket.

  • Ha valóban gluténérzékeny vagy, akkor muszáj. És nem csak azért mert különböző futásban is nehezítő tényezőket tapasztalhatsz, mint az általános fáradtság, de a felszívódási problémák miatt csontritkulást és egyéb betegségeket is okozhat. Úgyhogy, ha gyanakszol rá, mindenképpen menj el egy vizsgálatra!

  • Ha nincs ilyen jellegű problémád, akkor viszont teljesen fölösleges. Több kutatást is végeztek azzal kapcsolatban, hogyan hat a glutén elhagyásra a teljesítményre, és egyik sem mutatott ki még kisebb változást sem. Így csak pénzkidobás és macera, ha te is ezzel próbálkozol.

  • Ráadásul, ha valaki pusztán azzal próbál gluténmentesen étkezni, hogy a megszokott ételek gluténmentes változatait vásárolja, rendszerint abba a hibába esik, hogy kevesebb rostot fogyaszt, ez pedig hízáshoz vagy lelassult anyagcseréhez vezethet.

  • A gluténérzékeny futóknak arra kell figyelni, hogy bejuttassák a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátot. Ezek közül érdemes válogatni: hüvelyesek, köles, quinoa, rizs, kukorica, krumpli.

  • A kutatások azt is kimutatták, hogy nem veti vissza a sportteljesítményt, ha valaki gyerekkora óta gluténérzékeny, persze abban az esetben, ha megfelelően van összeállítva az étrendje.

  • Tehát csak egy hájp van körülötte, és tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a nem gluténérzékeny sportolónak is ajánlott gluténmentesen étkezni!