futás,szénhidrátbevitel,inzulinrezisztencia,IR,futás IR-rel

Futás inzulinrezisztenciával - mennyi szénhidrátra van szükséged?

Forrás: Getty Images
IR-esként még fontosabb odafigyelni arra, mennyi szénhidrátot fogyasztasz a nap folyamán, és azt hogyan osztod el.

Az alábbi kérdés érkezett szakértőnkhöz, MacPherson Évához:

Nemrég derült ki egy cukorterheléses laborvizsgálaton, hogy IR "beteg" (betegségtudat nélkül :-) ) vagyok. Az ajánlott 150-160 grammos CH bevitellel vajon tudom folytatni az eddigi edzéseimet? Heti 6 futás (reggel) és 2 súlyzós edzés (délután). Emellett 4.5 a vasam, ami évek óta ilyen alacsony, és nem tudják, miért.

Kíváncsi lennék egy általad ajánlott étrendre is ilyen fizikai aktivitás mellett. (az adataim, amennyiben szükséges lenne: 173 cm, 60 kg, 40 év)

Segítségedet előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Arató Ildikó

Kedves Ildikó!

Inzulinrezisztencia esetén (és máskor is) valóban fontos, hogy ügyeljünk a napi bevitt szénhidrát mennyiségre, de annak elosztása, és a szénhidrátok minősége legalább ennyire fontos. A megadott adataid alapján (173 cm, 60 kg, 40 év) úgy gondolom, hogy neked a napi 150-160 gramm szénhidrát bevitel futás nélkül sem biztos, hogy elég, futással meg biztosan nem. Futás közben főként szénhidrátból kellene energiát nyernünk a mozgáshoz, amennyiben ez nem áll rendelkezésre, kedvezőtlen élettani folyamatok indulhatnak be. Gondolok itt elsőként az inzulin túltermelésre, ami szénhidrát hiányában idővel problémákat okoz. Azt javasolnám, hogy a napi szénhidrát mennyiséget emeld fel 180 grammra, megtartva az IR diéta alapelveit, viszont az 1 óra feletti futásokhoz mindenképpen pótolj szénhidrátot. Történhet ez előtte és utána, de hosszú futásoknál akár közben is. Továbbá fontos, hogy reggel ne indulj el futni éhgyomorra, mert az éjszakai inzulin túltermelés miatt a reggeli vércukorszintedet tovább csökkenti a futás, és tovább rontja az inzulin érzékelő receptorok érzékenységét.

Az alacsony vasszint kivizsgáláshoz nem elegendő a vér szérum vas szintjét megnézni, szükség van a transzferrin, ferritin és teljes vaskötő kapacitás, valamint a vörösvértestek átlagos térfogatának a megvizsgálására is. A vas felszívódásának zavara felveti az emésztőszervrendszer problémáját, hogy milyen állapotban vannak a bélbaktériumok, melyek támogatják vagy esetleg gátolják a vas felszívódását. A vas pótlása nem minden esetben szünteti meg a probléma kiváltó okát. Javaslom, hogy ez ügyben vedd fel a kapcsolatot a háziorvosoddal vagy gasztroenterológussal.

Üdvözlettel:

MacPherson Éva

egészség és táplálkozás terapeuta

természetgyógyász, okleveles fitoterapeuta

TE IS KÉRDEZNÉL?

MACPHERSON ÉVÁNAK IDE KATTINTVA TEHETED FEL A KÉRDÉSEDET, A TÖBBI SZAKÉRTŐNKET PEDIG ITT TALÁLOD!