Borítókép: Így fejleszti a teljesítményedet, ha olykor üres hassal futsz

Így fejleszti a teljesítményedet, ha olykor üres hassal futsz

Forrás: Europress
Kinek jutna eszébe elindulni egy keményebb résztávos vagy mondjuk egy hosszabb futásra anélkül, hogy előtt ne evett volna valami energiadúsat?

Mindannyian tudjuk, hogy fel kell töltenünk a szénhidrát raktárainkat ahhoz, hogy megfelelően tudjuk teljesíteni az edzéseken, de egy új tanulmány szerint érdemes néha beiktatnod a programodba olyan tréningeket, amikor semmi sem eszel.

Fontos leszögezni, hogy ezeket mondjuk két hétben egyszer kellene csinálni, nem rendszeresebben. A kiéheztetett futásoknak az a lényege, hogy ilyenkor gyorsabb alkalmazkodásra kényszerítjük az izomszöveteket, ami által hosszútávon jobb futóvá válhatunk. Az történik, hogy az izomban lévő apró sejtek, a mitokondriumok, amelyek az energia előállításért felelősek megsokszorozódnak a kiéheztetett sporttevékenység alatt. Ennek következtében az izmaid jóval több energiát képesek előállítani, ami nem csak a futásban, de minden más sportban is hasznos, de az biztos, hogy felgyorsulsz.

A másik, ami miatt hasznos olykor az üres hassal történő futás, hogy ilyenkor a tested az energiát a zsírszövetből nyeri, tehát a fogyást is segíti. Ilyenkor persze az biztos, hogy lassabban futsz, és elégedj meg összességében 40-50 perccel. Szóval, ha fontos, hogy hosszan és jó tempóban fuss, mindenképpen egyél valamit előtte, versenynek pedig tilos üres hassal nekiindulni!