
Furcsa növényi tejek: borsó, krumpli, földimogyoró - Melyik a legjobb?
Íme néhány érkedes tejalternatíva, amik biztos, hogy népszerűek lesznek a közeljövőben:
Földimogyoró tej
Tápanyagtartalmában hasonlít a többi olajos magból készült italhoz. Többszörösen telítetlen zsírokban gazdag, és némi rost is van benne. Egy pohárnyi nagyjából 8 gramm fehérjét tartalmaz - ez kb. annyi, mint amennyi a tehéntejben van. Az íze nem semleges - sokkal erőteljesebben érezhető benne a mogyoró, mint mondjuk a mandulatejben a mandula.
Borsótej
A borsótej szintén gazdag fehérjében - egy adag 8 grammot tartalmaz. Emellett pedig vasban, kalciumban és A-vitaminban is gazdag. Utóbbi tápanyag jót tesz a szem, bőr és körmök egészségének. Az íze nem emlékeztet a borsóéra - szerencsére.
Burgonyatej
Ez tulajdonképpen sárgaborsó-fehérjéből és tápiókából áll, némi burgonyakeményítővel keverve. B12-, valamint D-vitaminban, emellett kalciumban is gazdag - ám nem természetes módon, hiszen ezeket a tápanyagokat a gyártás során adják a tejhez. Cukorból viszont elég sok van benne, 6 gramm adagonként. Az édeskés íze és a gazdag, krémes állaga miatt tartják sokan finomnak.
Olvasnál még a témában?
