növényi tej

Furcsa növényi tejek: borsó, krumpli, földimogyoró - Melyik a legjobb?

Forrás: pexels.com
Mandula, zab, mogyoró - csak néhány alapanyag, amiből lehet alternatív tejet készíteni. Azonban, ahogy várható volt, egyre többféle megoldást találnak ki azok számára, akik kerülik az állati eredetű tejtermékek fogyasztását.

Íme néhány érkedes tejalternatíva, amik biztos, hogy népszerűek lesznek a közeljövőben:

Földimogyoró tej

Tápanyagtartalmában hasonlít a többi olajos magból készült italhoz. Többszörösen telítetlen zsírokban gazdag, és némi rost is van benne. Egy pohárnyi nagyjából 8 gramm fehérjét tartalmaz - ez kb. annyi, mint amennyi a tehéntejben van. Az íze nem semleges - sokkal erőteljesebben érezhető benne a mogyoró, mint mondjuk a mandulatejben a mandula.

Borsótej

A borsótej szintén gazdag fehérjében - egy adag 8 grammot tartalmaz. Emellett pedig vasban, kalciumban és A-vitaminban is gazdag. Utóbbi tápanyag jót tesz a szem, bőr és körmök egészségének. Az íze nem emlékeztet a borsóéra - szerencsére.

Burgonyatej

Ez tulajdonképpen sárgaborsó-fehérjéből és tápiókából áll, némi burgonyakeményítővel keverve. B12-, valamint D-vitaminban, emellett kalciumban is gazdag - ám nem természetes módon, hiszen ezeket a tápanyagokat a gyártás során adják a tejhez. Cukorból viszont elég sok van benne, 6 gramm adagonként. Az édeskés íze és a gazdag, krémes állaga miatt tartják sokan finomnak.

Olvasnál még a témában?