futás télen

6 egyszerű tanács, amit fogadj meg, hogy télen se felejts el frissíteni

Forrás: Getty Images
Az év leghidegebb napjait éljük, ilyen időben kevésbé érezzük a szomjúságot is, ezért hajlamosak vagyunk kevesebbet inni, és frissítés nélkül edzeni. Pedig nem teszünk ezzel jót a szervezetünknek…

A téli alapozás során az edzéseink nagy része alacsony intenzitású, hosszú futásból áll. Hiszen, ahogy a nevében is benne van, milyenkor építjük fel a versenyformánk alapját, vagyis fejlesztjük az állóképességünket. Az ilyen típusú edzések érzésre általában sokkal könnyebbek, mint egy megterhelő, a gyorsaságot, és a robbanékonyságot fejlesztő pörgetős résztáv. És az ilyen lassú, monoton edzések alatt, valamint a télies időjárás okán nem is érezzük magunkat például dehidratáltnak, még akár egy másfél-két órás futás során sem. A szervezet azonban észrevétlenül teszi a dolgát, attól, hogy a hideg miatt nem érezzük, még ugyanúgy izzadunk, és veszítjük el az értékes ásványi sókat, ionokat, elektrolitokat, mint a nagy nyári kánikulában. Csak míg nyáron magától értetődő, hogy kulaccsal a kezünkben, frissítéssel megpakolva indulunk a hosszú edzésre, télen hajlamosak vagyunk minderről megfeledkezni, mondván, hogy úgysem kell, mert hidegben kibírom, meg amúgy is kinek van kedve jéghideg vizet kortyolgatni, meg amúgy is befagy a kulacs kupakja… Ismerős?

Azt is tartsd szem előtt, hogy ahogy készülsz az előtted álló célokra, és edzed a testedet, hogy elbírja a rá váró terhelést, amikor elérkezik az ideje, nagyon fontos edzeni a gyomrodat is a frissítéshez. Különben nem tudod kitapasztalni, hogy nálad mi működik. Míg lehet, hogy az egyik futótársadnál egy ismert márkájú zselé a nyerő, addig a másik egy sűrűre kevert izotóniás italt tud csak kortyolgatni, míg van, aki a szilárd halmazállapotú energiaszeletekre, míg más az aszalt gyümölcsökre és a sótablettára esküszik. Az, hogy a te versenyeden miből lesz neked energiád, azt csak a te gyomrod, a te saját ízlésed, a pénztárcád és a megszokásaid határozzák meg. Épp ezért télen is keverj izót a kulacsodba, vagy egyél zseléket, vagy csomagolj magadnak datolyát, a lényeg, hogy az emésztőrendszered is tartsd edzésben. Valamint azt se felejtsd el, hogy ilyenkor ugyanúgy megkeserítheti a futásodat egy kellemetlen görcs, így ne kockáztass.

Tippek, hogy mindig kéznél legyen a kedvenc frissítésed télen is:
  • Előny, hogy télen úgyis rétegesen öltözöl, így biztos lesz rajtad legalább egy zsebes ruhadarab, amiben elfér egy zselé, vagy egy pici tasakos méz, vagy bármi, amit szeretsz, és bevált.
  • Készíts egy meleg, natúr gyümölcsteát, és töltsd fel vele a kézikulacsod, így legalább az elinduláskor tuti, hogy melegen tartja majd a kezed, és nagyobb kedvvel fogsz kortyolgatni.
  • Sótabletta helyett figyelj arra, hogy az ételeidre tegyél picivel több sót, például a paradicsomra, a tojásra, vagy akár a zabkásádat is elkészítheted sós változatban.
  • Edzés előtt közvetlenül még igyál 2-3 korty vizet, ez pont elég, hogy ne kerülj már egyből a futás elején dehidratált állapotba, de nem annyi, hogy meg kelljen állnod mosdó szünetre 20 perc után.
  • A hosszú futások alatt lehet a frissítésed egy szelet csoki is, hiszen úgysem olvad el a futózsákodban, és ezt legalább biztosan nem felejted el megenni!
  • Futás után, átfagyva nincs is jobb, mint egy nagy bögre gőzölgő tea, ami akkor is könnyen lecsúszik, ha egyáltalán nem vagy szomjas. Ne feledd, az edzéssel folyadékot is veszítettél, amit pótolni kell, a meleg italok pedig nagyon tudnak esni ilyenkor.