fonió, gabona,

Fonió, a gluténmentes gabona - ezért éri meg kipróbálni!

Forrás: Getty Images/Ekaterina Fedotova
Ideje új dolgokat felfedezni - próbáltad már a foniót? Egyik nagy előnye, hogy gluténmentes, de emellett több fontos egészségügyi hatása is van.

A fonió egy Nyugat-Afrikában őshonos gabonaféle, amelyet a kontinens legrégebbi termesztett gabonájának tekintenek. A hegyvidéki területeken a leggyakoribb. Nagyon fontos növénynek számít, mert a fonió a legínségesebb időkben is mindig elérhető volt az emberek számára.

Gazdag kulturális öröksége és tápanyagprofilja ellenére a foniót az elhanyagolt és kihasználatlan növényfajok között tartják számon, pedig nagyon hasznos tulajdonságai vannak.

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

Tápanyagokban nagyon gazdag

Amellett, hogy alacsony a koleszterin-, nátrium- és zsírtartalma, 1/4 csésze (45 gramm) száraz fonio - körülbelül 1/2 csésze főtt - a következőket tartalmazza:

Kalória: 170
Fehérje: 2 gramm
Cukor: 0 gramm
Zsír: 0,5 gramm
Szénhidrát: 39 gramm
Rost: a napi érték (DV) 4% -a
Vas: a napi ajánlott érték 4% -a

A fonió jó B-vitamin-forrás, beleértve a tiamint, a riboflavint és a niacint, amelyek szükségesek a sejtek növekedéséhez, fejlődéséhez és működéséhez, valamint az energiatermeléshez.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a fonió az összes gabona közül a legmagasabb kalciumtartalommal rendelkezik. Ez jó választás lehet azok számára, akik nem fogyasztanak tejterméket, például vegánoknak vagy laktóz-intoleranciában szenvedőknek.

A fonió vasat, rezet, cinket és magnéziumot is tartalmaz. A vas és a réz elősegíti a vörösvérsejtek, a kötőszövet és a vérsejtek kialakulását, míg a cink szerepet játszik az immunműködésben, a fehérjeszintézisben, valamint a sejtek növekedésében és osztódásában. A magnézium számos biokémiai reakciót segít és szükséges az energiatermeléshez is.

Rengeteg egészségügyi előnye van

Bár a fonió már több mint 5000 éve létezik, a vele kapcsolatos kutatások száma elenyésző. A következők miatt azonban érdemes fogyasztani:

Hasznos a növényi alapú táplálkozásban

Vegák, vegánok számára érdemes beiktatni, mert bár a fehérje összetétele összehasonlítható a rizsével, a fonió lényegesen nagyobb mennyiségben tartalmaz kéntartalmú metionint és ciszteint. Mindkét aminosav hiányzik az olyan hasonló gabonafélékből, mint például a búza, a rizs, a cirok és az árpa. Fontos az esszenciális aminosav tartalma, ami szerepet játszik a bőr rugalmasságában, a haj növekedésében, a körmök egészségében, valamint a testszövetek növekedésében és helyreállításában.

Teljes kiőrlésű gabonának számít

A teljes kiőrlésű gabona elősegítheti a testsúly-szabályozást és a bél egészségét. Ez fontos a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség, valamint a vastagbél-, hasnyálmirigy- és gyomorrákban szenvedőknél.

Gluténmentes

A fonió gluténmentes, így biztonságos a gluténérzékenységben vagy a lisztérzékenységben szenvedők számára.

Segítheti a vércukorszint stabilizálását

A fonió rezisztens keményítőt tartalmaz, ennek számos egészségügyi előnye van, és szerepet játszhat az inzulinérzékenység növelésében és a vércukorszint csökkentésében.

Ezenkívül ennek a gabonának alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy nem emeli gyorsan a vércukorszintet. Emiatt segíthet a cukorbetegeknél a vércukorszint stabilizálásában.

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft

Így használd!

Nyugat-Afrikában a foniót hagyományosan kuszkuszként főzik, zabkását készítenek belőle. Lisztté is őrölhető és pékárukban, például kenyérben, süteményekben is használható.

A konyhában olyan gyorsan és egyszerűen elkészíthető, hogy a Malin úgy tartják, a fonió soha nem hozza zavarba a szakácsot.

Helyettesítheted vele a rizst, a kuszkuszt, a kölest, a quinoát és az árpát. Használhatod épp úgy, mint a zabot, készülhet belőle kása. Mehet levesekhez, pörköltekhez, szórhatod a salátádba. Kétszeres vízben kell főzni pár percig, utána még 10 percig hagyd lefedve, ízesítsd sóval.

Kísérletezz vele!