
Fonió, a gluténmentes gabona - ezért éri meg kipróbálni!
A fonió egy Nyugat-Afrikában őshonos gabonaféle, amelyet a kontinens legrégebbi termesztett gabonájának tekintenek. A hegyvidéki területeken a leggyakoribb. Nagyon fontos növénynek számít, mert a fonió a legínségesebb időkben is mindig elérhető volt az emberek számára.
Gazdag kulturális öröksége és tápanyagprofilja ellenére a foniót az elhanyagolt és kihasználatlan növényfajok között tartják számon, pedig nagyon hasznos tulajdonságai vannak.

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis
100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.
A termék limitált számban elérhető webshopunkban!
5500 Ft
Tápanyagokban nagyon gazdag
Amellett, hogy alacsony a koleszterin-, nátrium- és zsírtartalma, 1/4 csésze (45 gramm) száraz fonio - körülbelül 1/2 csésze főtt - a következőket tartalmazza:
Kalória: 170
Fehérje: 2 gramm
Cukor: 0 gramm
Zsír: 0,5 gramm
Szénhidrát: 39 gramm
Rost: a napi érték (DV) 4% -a
Vas: a napi ajánlott érték 4% -a
A fonió jó B-vitamin-forrás, beleértve a tiamint, a riboflavint és a niacint, amelyek szükségesek a sejtek növekedéséhez, fejlődéséhez és működéséhez, valamint az energiatermeléshez.
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a fonió az összes gabona közül a legmagasabb kalciumtartalommal rendelkezik. Ez jó választás lehet azok számára, akik nem fogyasztanak tejterméket, például vegánoknak vagy laktóz-intoleranciában szenvedőknek.
A fonió vasat, rezet, cinket és magnéziumot is tartalmaz. A vas és a réz elősegíti a vörösvérsejtek, a kötőszövet és a vérsejtek kialakulását, míg a cink szerepet játszik az immunműködésben, a fehérjeszintézisben, valamint a sejtek növekedésében és osztódásában. A magnézium számos biokémiai reakciót segít és szükséges az energiatermeléshez is.
Rengeteg egészségügyi előnye van
Bár a fonió már több mint 5000 éve létezik, a vele kapcsolatos kutatások száma elenyésző. A következők miatt azonban érdemes fogyasztani:
Hasznos a növényi alapú táplálkozásban
Vegák, vegánok számára érdemes beiktatni, mert bár a fehérje összetétele összehasonlítható a rizsével, a fonió lényegesen nagyobb mennyiségben tartalmaz kéntartalmú metionint és ciszteint. Mindkét aminosav hiányzik az olyan hasonló gabonafélékből, mint például a búza, a rizs, a cirok és az árpa. Fontos az esszenciális aminosav tartalma, ami szerepet játszik a bőr rugalmasságában, a haj növekedésében, a körmök egészségében, valamint a testszövetek növekedésében és helyreállításában.
Teljes kiőrlésű gabonának számít
A teljes kiőrlésű gabona elősegítheti a testsúly-szabályozást és a bél egészségét. Ez fontos a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség, valamint a vastagbél-, hasnyálmirigy- és gyomorrákban szenvedőknél.
Gluténmentes
A fonió gluténmentes, így biztonságos a gluténérzékenységben vagy a lisztérzékenységben szenvedők számára.
Segítheti a vércukorszint stabilizálását
A fonió rezisztens keményítőt tartalmaz, ennek számos egészségügyi előnye van, és szerepet játszhat az inzulinérzékenység növelésében és a vércukorszint csökkentésében.
Ezenkívül ennek a gabonának alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy nem emeli gyorsan a vércukorszintet. Emiatt segíthet a cukorbetegeknél a vércukorszint stabilizálásában.

Fuss és Főzz
A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!
3995 Ft
4995 Ft
Így használd!
Nyugat-Afrikában a foniót hagyományosan kuszkuszként főzik, zabkását készítenek belőle. Lisztté is őrölhető és pékárukban, például kenyérben, süteményekben is használható.
A konyhában olyan gyorsan és egyszerűen elkészíthető, hogy a Malin úgy tartják, a fonió soha nem hozza zavarba a szakácsot.
Helyettesítheted vele a rizst, a kuszkuszt, a kölest, a quinoát és az árpát. Használhatod épp úgy, mint a zabot, készülhet belőle kása. Mehet levesekhez, pörköltekhez, szórhatod a salátádba. Kétszeres vízben kell főzni pár percig, utána még 10 percig hagyd lefedve, ízesítsd sóval.
Kísérletezz vele!