fogyás, mérleg,

A fogyás először fejben dől el: ha leadnál pár kilót, készülj rá FEJBEN is!

Forrás: getty images
Elhatároztad, hogy leadnál pár kilót, és már egy ideje a netet bújod a tökéletes diétát és edzésmódszert kutatva? Nagyon fontos a sport és az átgondolt étkezés, ám mindenekelőtt fejben érdemes rákészülnöd a fogyásra!

Tavasszal az állandó otthonlét miatt ettél jóval többet és mozogtál kevesebbet, az utóbbi hetekben pedig a szokásos nyaralás, lángos, esti sörözések miatt hanyagolod az odafigyelést - ezek így együtt pedig nem kevés pluszkilót eredményeznek? Ha lassan belevágnál a súlyfelesleg leadásába, jó, ha tudod, hogy először fejben érdemes felkészülnöd az előtted álló időszakra.

Abban, hogy ez hogyan működhet a leghatékonyabban, Kisbenedek Nóra coach segítségét kértük.

Mi az oka annak, hogy jelen esetben az otthonlét egyenlő a hízással?

Nóra: A kutatások szerint kiderült, hogy az elmúlt hónapok során az emberek több mint 90%-a szedett fel plusz kilókat. A túl sok szabadidő, a kevés mozgás valamit a szorongás is egyaránt okolható ezért. Az elmúlt időszak több szempontból jelentett nehézséget. A bevételek csökkenése, a távolságtartás a szeretteinktől, az esetleges munkahely elvesztése mind csökkentette a komfortérzetünket. Nagyon sokan az evéssel kompenzáljuk a megváltozott élethelyzet okozta boldogtalanságunkat.

Miért nem állunk meg mondjuk akkor, amikor még csak picit érezzük, hogy kezdenek szűkek lenni a ruháink?

Nóra: A kutatása alapján a megkérdezett emberek több mit fele 10 kilónál is többet szedett fel a koronajárvány időszakában, mivel az extrém kevés mozgás időszakát éltük. A felszabaduló időnkben többet főztünk és pihentünk is. A hízás első jelénél, amikor kezdenek a ruhák szűkek lenni ránk, még nem vesszük komolyan a hízást, pedig ennél a pontnál még van lehetőségünk arra, hogy visszafordítsuk a folyamatot nagyobb erőfeszítés nélkül. Ebben az időszakban érzelmi evővé váltunk és ezt nagyon nehéz megállni egy hosszabban tartó, folyamatos stresszhelyzetben.

Ha eljutottunk odáig, hogy fogyni akarunk, érdemes fejben is ráhangolni magunkat erre. Neked erre van valamilyen technikád, bevált trükköd? Vagy egyáltalán mik azok, amiket mantrázzunk ilyenkor magunkban?

Nóra: Érdemes tudatosan felkészülni a fogyókúrára. Sokat segít a pszichénknek, ha fejben elkezdjük összerakni, hogy hogyan is fog telni az elkövetkezendő időszakunk. Nagyon fontos a napirend. Ezek segítenek abban, hogy tudjuk, vannak feladataink és céljaink, amiket teljesítenünk kell. Ezekben a célokban fontos szerepet kell szánnunk a napi színtű mozgásnak, sportolásnak. A kertben, ha jó az idő, kiváló sportolni, de futni is elmehetünk a közelben, vagy akár a lakásban is lehet saját testsúlyos edzést végezni. A lényeg, hogy a napi rutinodban a mozgás is szerepeljen. Céljaink ugyanakkor a tudatos bevásárlásra is ki kell térnie. Ez az egyik kulcsa a fogyásnak. Ne vegyünk magas kalóriatartalmú nasit, ezzel ugyanis csökkenthető a kísértés. Ha ugyanis otthon van több féle csoki, chipsek, akkor egy rosszabb pillanatban biztos, hogy őket hívjuk segítségül. Ha nassolni vágyunk, inkább gyümölcsöt és zöldséget együnk. Ha eddig aktív életet éltünk, most viszont lassításra kényszerültünk, akkor figyelnünk kell, hogy kevesebb kalóriára van szüksége a szervezetünknek. Ha már erre figyelünk, akkor megindulhat a fogyásunk.

fogyás, fogyni,
Forrás: GettyImages

Ha eleinte könnyen is megy a diéta, a rendszeres mozgás, 2-3 hét után szinte mindig van egy kis megtorpanás - hogyan próbáljunk ezeken túllendülni?

Nóra: Fontos, hogy elfogadjuk magunkat. Ha úgy tekintünk a kialakult helyzetünkre, hogy átmeneti állapot, akkor sokkal könnyebben megy a kitűzött cél elérése. A hosszabbtávú céljaink megfogalmazása után heti bontásokban legyenek meg a kisebb lépések, ez abban segít nekünk, hogy egyrészt a „csalásokat” csökkentjük, valamint azonnali sikereket könyvelhetünk el, ami segít a hosszabb távú célunk elérésében, illetve fokozza a kitartásunkat.

Mit javasolsz, mire figyeljen még az, aki ebben a még mindig elég feszült helyzetben vág bele a fogyásba?

Nóra: Ha szeretnénk a felszaladt kilókat leadni, akkor jelenleg a tudatosság az első és legfontosabb számunkra. Egyrészt pontosan kell megfogalmaznunk, hogy mit szeretnénk elérni, valamit hogy erre mennyi időt dedikálunk. Fordulhatunk szakemberhez is, aki segítségünkre lesz és támogatást nyújt nekünk, amikor feladnánk. Avassuk be a környezetünkben élőket annak érdekében, hogy elkötelezettségünket növelhessük.