fehérje,protein

Gyorsabb 5K? A fehérjének is szerepe van benne!

Forrás: unsplash.com/Yakynina Anastasia
Nem meglepő, hogy futóként a fehérjének fontos szerepe van az étrendedben, már csak a regeneráció és az izomtömeg megőrzésének szempontjából is.

Egy új kutatás viszont egy még meglepőbb előnyre hívta fel a figyelmet: még gyorsabbá is válhatsz a fehérjétől.

A Medicine & Science in Sports and Exercise című szaklapban megjelent kutatásban 24 és 40 év közötti futók vettek részt. Négy egymást követő napon kellett futniuk 20, 5, 10, aztán ismét 20 kilométert. A résztvevők egyik csoportja fehérjében szegény étrendet követett (0.94 grammot testsúlykilogrammonként), egy másik csapat közepes mennyiségű proteint vett magához (1.2 grammot), a harmadik csoport pedig 1.83 g fehérjét fogyasztott el testsúlykilogrammonként.

Ezt követően a kutatók 5 kilométeren mérték a résztvevők teljesítményét. Arra jöttek rá, hogy a fehérjében gazdag étrendet követők 1.5 százalékkal gyorsabban teljesítették a távot, mint a többiek.

A kevés fehérjét fogyasztó csoport teljesítménye, izomereje is romlott, ráadásul a sebességük sem volt olyan gyors.

Az egyik lehetséges ok, hogy nekik sikerült egyensúlyban tartani a fehérje mennyiségét a szervezetükben, emiatt megőrizték az izomerejüket, így nem jelentett problémát a rövidebb táv teljesítése.

A szakértők szerint ha rendszeresen edzel és hetente 1-2 pihenőnapot iktatsz be, akkor mindenképp érdemes növelni a fehérje arányát az étrendedben, természetesen odafigyelve arra, hogy elegendő szénhidrátot fogyassz mellé. Így megfelelően feltöltött tápanyagraktárakkal futhatsz.

Olvasnál még a témában?